Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Blir man mindre blöt av att springa i regn?

 
Väderskolan
Visa alla artiklar

Det börjar plötsligt regna en dag och man inser att paraplyet ligger kvar hemma till ingen nytta. Av ren reflex börjar nog de flesta av oss att springa till närmaste skydd för att inte bli blöta. Men blir man mindre blöt av att springa i regnet än av att gå?

Det finns flera beräkningar på detta och det beror till exempel på om regnet faller rakt uppifrån, snett framifrån eller bakifrån. Om det blåser så spelar även vindhastigheten roll och även längden på sträckan man springer. När regnet bara faller rakt uppifrån kan det löna sig att vara mer stillsam, för armar och ben rör sig mer när du springer och det blir då en större yta för regnet att falla på. Du kan alltså bli blötare av att springa!

Klädseln viktig faktorTittar man på om det faller snett bakifrån så tjänar man på att springa om man har rätt hastighet i förhållande till regnet. När regnet kommer framifrån och det dessutom blåser mycket är det bara att springa så snabbt som möjligt, för man kommer inte undan regnet hur man än gör. Sen finns det en annan faktor som såklart spelar in och det är klädseln, hur mycket vatten den suger upp och hur fort den torkar efteråt. Har man kläder som inte drar åt sig fukt alls, så brukar resultatet bli att man svettas mycket i stället och då blir man ju blöt ändå!