Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Blivande lärare brinner för skolan

 
Val 2014
Visa alla artiklar

Nästa politiker i NA Sydnärkes serie om nya namn på listan är Erik Teerikoski, Folkpartiets tredje namn.

Erik Teerikoski gjorde sig känd i Hallsbergspolitiken när han gick upp i talarstolen under ett fullmäktigemöte och ifrågasatte nedläggningen av skolan i Hjortkvarn. Det är fortfarande skolfrågor han brinner mest för, han har till och med bestämt sig för att bli lärare.

– Jag har länge velat mellan det och statsvetare.

Han tog studenten i våras, och efter sommarjobbet på Lithells har han nu fått jobb som elevassistent på Åsbro skola. En chans att få erfarenhet, tycker han.

Att det blev just Folkpartiet, som i dag har två mandat i fullmäktige, beror på ett skolarbete.

– Jag var nyfiken och gjorde ett fördjupningsarbete om dem. Sedan började jag gå på möten. Engagemanget har kommit efter hand när jag sett saker jag tycker är fel och vill förändra.

Nästa gång Erik gick upp i talarstolen var för att ifrågasätta varför Hallsberg inte från början ansökt om att tillsätta karriärtjänster för lärare.

– Att höja lärarnas löner är viktigt, det kan man göra med karriärtjänsterna. Jag vill jobba för att höja lärarnas status.

Om centrums utveckling:– Det är inte bra som det är nu, men jag kan inte tvinga hit företag för att jag sitter i fullmäktige. Det hänger på att vi har duktiga entreprenörer som kan erbjuda något folk vill ha. Det är inte lätt att driva företag med den perfekta infrastruktur vi har i Hallsberg. Tack vare tåget är det lätt att ta sig till andra orter och handla.

Vad kan politikerna göra?- Vi politiker kan se till att det är bra hyror. Jag tycker ofta att ungdomsperspektivet saknas i den här debatten, man måste anamma utvecklingen för alla handlar inte på orten som förr.

Om kransorterna:– Vi måste se till att ha bra skola, det lockar barnfamiljer allra bäst. Även bra äldreomsorg. Men det är svårt att hålla en kommun som är nio mil lång vid liv. Jag tycker vi måste samarbeta mer mellan majoritet och opposition för att hitta bra lösningar tillsammans.

Om bostäder:– Det här är svårt att lösa kommunalt. Vi vill att de unga ska stanna på orten men man har inte råd med 6 000 kronor i hyra för en ny lägenhet som första boende. Nybyggen blir dyra.

Vad kan man göra då?– Jag har tänkt på är att det ofta står fyror tomma. Kanske kan man dela lägenheten till två mindre i stället? Att det fungerar har jag inte fått bekräftat av något bostadsbolag, men jag ser det inte som en omöjlighet. Det här är en fråga som också staten måste se till att det finns bra villkor för.

Om besparingarna:– I bland måste man spara, men pengarna man sparar ska då gå till skola och äldre. Därför tycker jag det var fel att bygga en modelljärnväg och lägga pengar på det.