Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Blockad kan stänga fabriker

I söndags klockan 18 trädde Pappers övertidsblockad i kraft vid alla pappersbruk. Blir någon nyckelperson sjuk riskerar hela produktionen att stanna befarar Korsnäs Frövis vd Christer Simrén.

Håller sig alla nyckelpersoner friska, och det inte inträffar några andra produktionsstörningar som kräver extra insatser, behöver blockaden inte få några konsekvenser alls.

– Det är en mycket allvarlig vass konfliktåtgärd som jag som företagsledare har lite svårt att förstå när det låg 3,2 procent på bordet.

– Det är vad andra områden accepterat. Ett stopp kostar många miljoner i timmen för oss. Detta behöver vi inte efter att precis klarat oss ur finanskrisen, säger Christer Simrén, Korsnäs Frövis vd.

Han är besviken på det som han uppfattar som en ovilja från Pappers att komma överrens.

Övertidsblockaden riskerar att störa Korsnäs i Frövi mer än anläggningen i Rockhammar.

På fredag har dessutom Pappers varslat om strejk vid Korsnäs Gävle.

 – Pappers krav är inte mer långtgående än andras, men vi har inte tillåtits att förhandla. I stället träs ett sent bud i halsen på oss.

– Det här är Svenskt näringslivs politik som sker på en högre nivå än vår egen arbetsgivarparts, säger Pappers klubbordförande på Korsnäs Frövi, Per Eriksson.

Pappers har fyra hjärtefrågor i ett nytt avtal. Det är att restaurera återanställningslagen från 70-talet, men som praxis urholkat. Näst står att garantera en reallöne-

ökning.

– Budet innebär en sänkning, säger Eriksson.

Även om detta inte gäller Korsnäs så vill Pappers satsa särskilt på lågavlönade medlemmar vid vissa bruk.

Punkt fyra gäller pensionsavräkningar som Pappers vill förändra.

– Stridsviljan är hög.

Per Eriksson säger att han eller Pappers inte fått några signaler från medlemmar som anser att åtgärderna upplevs som onödiga.