Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Blue Monday – avskytt jippo som kan vändas till något bra

Den tredje måndagen i januari utropades för femton år sedan av en PR-firma knutet till ett resebolag till Blue Monday. Enligt en ovetenskaplig matematisk formel baserad på bland annat vädret, att pengarna tagit slut efter helgerna och att vardagen dragit igång igen skulle dagen vara den mest deprimerade dagen på året.

Blue Monday har dock fått väldigt mycket kritik från flera organisationer som kämpar för bättre psykisk hälsa. Kritiken, som är väl befogad, handlar om att psykisk ohälsa kan reduceras till att känna sig lite nere eller deppad under vissa omständigheter medan det i själva verket ofta är långvariga problem som påverkar hela personens vardag och hälsa, ibland med dödlig utgång.

Så vill du prata om psykisk ohälsa på Blue Monday, tänk på hur du gör det.

I dag pratas det mer och mer om psykisk ohälsa vilket är bra. Det vill vi fortsätta bidra till. Vi vill att förståelsen ökar för att hjärnan likt vårat hjärta, våra knän eller våran mage är en kroppsdel och att psykisk ohälsa egentligen inte är någon skillnad mot fysisk ohälsa.

I sociala medier florerar det mängder av bilder och statusuppdateringar som egentligen är något slags skryt

Ändå talas det om psykisk och fysisk ohälsa på väldigt olika vis. Folk beklagar sig över onda knän, ömmande ryggar och ojar sig över kusinen som bröt ett ben precis innan skidsemestern.

När det i viss mån talas om psykisk ohälsa upplever vi att det trots att stigmatiseringen börjar släppa lätt landar i ett koketterande. Det är det jag vänder mig emot, inte att vi pratar om det för det vill jag. I sociala medier florerar det mängder av bilder och statusuppdateringar som egentligen är något slags skryt. Att subtilt antyda att en jobbat så hårt, duktigt och bra så nu har personen gått in i väggen lite grann. Dags för sovmorgon, granola och kanske en sväng på spa. Eller nu känns livet lite deppigt vilket firas med rödvin, creddig musik och självvald ensamhet.

Kom ihåg att hjärnan också är en kroppsdel, psykisk ohälsa är lika verklig som fysisk och precis lika farligt för hälsan.

Det här beteendet kan lätt uppfattas som att psykisk ohälsa inte tas på allvar. Det är inte ett dugg bättre än att romantisera alkoholism eller droger. Det är inte roligt, mysigt eller coolt att lida av psykisk ohälsa. Det är inte coolt att förlora jobb, vänner och kanske till slut sitt liv. Att uppmärksamma psykisk ohälsa på detta sätt uppmärksammar inte problemet, det förvrider bilden av problemet och ökar den stigmatisering som redan finns.

Förstå mig rätt, det är bra att personer vågar blotta sig och visa när de mår bättre. Sådant är inspirerande. Tänk bara på att inte skuldbelägga den som inte gör det.

Och vi som har förmånen att må bra har ett ansvar att tänka på hur vi pratar om psykisk ohälsa. Kom ihåg att hjärnan också är en kroppsdel, psykisk ohälsa är lika verklig som fysisk och precis lika farligt för hälsan.

Alexander Bygdén

Socialdemokraterna, initiativtagare till Facebooksidan Stoppa psykisk ohälsa

Pär Eidsäter

ordförande i föreningen Balans Örebro

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel