Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bluffbolag lurar dem som flyttat: "De måste stoppas"

Bolaget Adresstjänst Sverige skickar bluffakturor till personer som har flyttat.– De måste stoppas, säger en drabbad Örebrokvinna.

Kvinnan, som vill vara anonym, anmälde tidigare i somras att hon skulle ändra adress i samband med en flytt. Anmälan gjorde hon på Skatteverkets hemsida.

Adressändringen är gratis men den som vill ha eftersändning får betala för det, 450 kronor för ett år om man är över 26 år.

Och det var just en faktura om eftersändning som i juli damp ner hos kvinnan.

– Därför betalade jag den, eftersom jag ville ha min post eftersänd, berättar kvinnan.

Men tiden gick och hon fick ingen post till den nya adressen. Efter att ha fått hjälp med att kontakta posten förstod kvinnan att hon hade blivit lurad. Saken är nu polisanmäld.

– Pengarna, 555 kronor, lär jag aldrig få tillbaka, men man blir förbannad på att sådana här personer får gå lösa. Polisen måste stoppa dem, säger kvinnan som nu vill varna andra för företaget.

Konsumentverket har fått in en mängd anmälningar mot bolaget.

– Vi har skrivit till dem och sagt att deras marknadsföring är vilseledande. De tycker att de är orättvist anklagade men har inte besvarat själva kritiken. Nu överväger vi att ta till rättsliga åtgärder i form av en stämningsansökan, säger Pär Magnusson, jurist på Konsumentombudsmannen, KO.

Det har tidigare funnits liknande företag med en trolig koppling till Adresstjänst Sverige.

– Webbplatsen har sett nästan likadan ut och de har sålt samma typ av ”tjänster” eller vad man nu ska kalla det. Men det har inte varit samma företrädare för de olika bolagen, säger Magnusson.

Även dessa bolag har av många anmälts till Konsumentverket.

Enligt Magnusson hittar bluffbolagen de som har eller ska flytta genom att köpa en annonsplats av Google. När någon därefter skriver in ord som ”adressändring” eller ”flyttanmälan” i sökrutan hamnar de här företagen högt upp på söklistan. Därefter tar många personer kontakt med blufföretagen i tron att de har med en seriös verksamhet att göra.

Helena Fredriksson, förundersökningsledare vid Örebropolisens bedrägerirotel, kan inte på rak arm säga att det förekommit några polisanmälningar mot Adresstjänst Sverige.

– Eventuella anmälningar slussas i så fall vidare till den myndighet där bolaget har sitt säte, säger Fredriksson.

Adresstjänst Sverige har sitt säte i Stockholm.

Fotnot: Konsumentombudsmannen, KO, är en del av Konsumentverket. En av KO:s uppgifter är att driva ärenden till domstol.