Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

BMB föreslår olika p-böter

Oavsett om felparkeringen är nästan försumbar eller alldeles uppåt väggarna är straffavgiften densamma. Det vill Bergslagens miljö- och byggnämnd, BMB, ändra.

För närvarande är felparkeringsavgiften 400 kronor för alla trafikförseelser i BMB:s fyra medlemskommuner.

Trafikfarliga parkeringar kostar lika mycket som att ställa sig på parkerings- eller stoppförbud eller på handikapparkeringar. Till och med en glömd P-skiva kostar 400 kronor om bilägaren ertappas.

Därför föreslår BMB en differentierad avgift. Det ska kosta mer att ställa sig på platser där det är förbjudet att stanna och på handikapparkeringar, men mindre för övriga förseelser.

Beslutat föra fram

BMB har beslutat att föra fram detta förslag, men det är respektive kommuns kommunstyrelse och fullmäktige som tar de avgörande besluten om taxor.

Förslaget lyder:

Glömd P-skiva eller motsvarande, 200 kronor.

Parkerat för länge eller på förbud att parkera, 400 kronor.

Parkering på handi-

kapparkering eller där det är stoppförbud, 600 kronor.

Bara i Nora

Det är än så länge bara i Nora kommun som den så kallade P-skivan är införd och används.

– Vi kommer att försöka tala med respektive kommunledning i Ljusnarsberg och Lindesberg så att den införs även där, säger BMB:s förvaltningschef Mats Larsson.

Erfarenheterna från Nora är att P-skivan ger en bättre fungerande parkeringsdisciplin och övervakningen blir hanterbar.

Det handlar bland annat om att bilar inte dagparkeras utanför en butiksdörr på en gata där det är eftersträvansvärt att bilar bara står en kortare stund. På så sätt får fler tillgänglighet att parkera på ett praktiskt sätt.

Hällefors kommun har hittills avsagt sig BMB:s övervakning av parkeringsordningen.