Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bob Impola efter succédebuten: "Nu vet jag att de stora namnen är människor de också ..."

Han tog en sensationell femteplats direkt i proffsdebuten i långloppsvärldscupen.
Nu väntar elva lopp på tre månader där Bob Impola kommer få leva med högre förväntningar – och kämpa för att försvara den rosa ledartröjan i U26-tävlingen.
– Det är den här chansen jag längtat efter, säger skidåkaren från Kopparberg.

Efter nyår brakar det lös.

Efter två inledande tävlingshelger – en kort individuell prolog i Pontresina och premiären i Livigno i månadsskiftet november/december – sparkar långloppsvärldscupen Ski classics igång på allvar med fyra lopp på 25 dagar: Kinesiska Vasaloppet i Changchun, Kaiser Maximilian lauf i österrikiska Seefeldt, La diagonela i St Moritz och Marcialonga i Trentino. Och därefter följer ytterligare sju tävlingar fram till finalen i Finland den 8 april.

Under julen ransonerar Bob Impola, 24, med krafterna i lugnet före stormen. Passar på att träffa vännerna i Örebro, familjen i Kopparberg, och låter kroppen återhämta sig.

– Direkt efter La Sgambeda la jag in två tuffa träningsveckor, och sedan var jag uppe i Boden och tävlade i Sverigecupen förra helgen. Nu gäller det att låta kroppen samla på sig ett överskott inför januari, säger han.

Det var i 30-kilometersloppet La Sgambeda, i italienska Livigno, som Bob fick sitt stora, internationella genombrott. Trots att han i fjol tränade mindre än någonsin och bara gjorde en handfull tävlingar fick han ett kontrakt med hårdsatsande långloppslaget Team Serneke i somras, och efter att ha tränat som en furie under hösten brottade han sig rätt in i tätklungan i proffsdebuten, kontrollerade händelserna från täten, hängde med yppersta världseliten över sista krönet när toppnamn efter toppnamn droppade av – och körde till slut hem en femteplats.

Därmed tog Bob över ledningen i Ski classics ungdomstävling, för åkare upp till 26 år, vilket innebär att han kommer få åka i den rosa ledarvästen så länge han håller sig kvar där.

– Mitt mål inför säsongen var att få åka i rosa någon gång, och nu är jag redan där, så nu vill jag försöka hålla fast i västen hela året. Det kommer bli tufft, för det är många bra åkare som gör upp om den, men att jag har den nu visar att jag kan vara med och köra om den, säger Bob.

Vad betyder femteplatsen för självförtroendet?

– Självförtroendet är alltid bra, men framför allt visar det att tränignen man lägger ned fungerar. Det gör att man blir trygg och kan slappna av lite mer.

Respekten försvinner, men förväntningarna ökar?

– Jag ligger där jag vill ligga just nu, i toppen av ungdomstävlingen. Om andra tycker att förväntningarna har höjts så får det stå för dem. Jag fokuserar på mitt. Men visst, de här andra åkarna som jag mest sett på tv förut ... Nu vet jag de stora namnen är människor de också. Förhoppnignsvis är jag inte rädd för någon, och jag är pigg någon dag kommer jag inte vara rädd för att gå med i någon utbrytning heller, säger Bob och tänker på åkare som VM-medaljörerna Tord Asle Gjerdalen och Ilja Tjernousov, som han var precis bakom i La Sgambeda, och världsmästaren Morten Eide Pedersen och regerande Vasaloppsegraren Morten Eide Pedersen som han spurtade ned.

Varför går det så bra just nu?

– Jag la upp träningen i höstas för att ta det sista steget. Jag var ute lite längre på passen, körde lite tuffare. Det handlar om att hela tiden utmana sig, och det tycker jag att jag lyckats bra med. Sedan har jag jobbat väldigt mycket med tekniken. När jag gick in i den här satsningen ställde jag om och började använda långa skejtstavar för att få mer utväxling i stakningen, men sedan kom den nya regeln (som säger att stavarna inte får vara längre än 83 procent av åkarens längd med pjäxor på) och då tvingades jag kapa bort sju centimeter och återigen börja om med tekniken. Med långa kan man jobba väldigt mycket uppifrån, med kortare måste man fram mer och det blir svårare att hitta träffen. Men jag tror att de här ändringarna gjort mig bättre, eftersom jag fått lägga så mycket fokus på tekniken. Ett fokus man borde ha inför varje år.

Men den största anledningen till framgången är sannolikt Team Serneke, laget som Impola kör för. Teamet är en sorts fortsättning på det Örebrobaserade långloppslaget som under de senaste åren gått under namn som Team Wadköpingsloppet, Team Sysarb-Oneway och Team Skistart.com-Bergslagen, beroende på hur sponsorerna skiftat. De flesta aktiva är utbytta, men förra VM-åkaren Sara Lindborg, från Östersund, är kvar liksom en stor del av ledarstaben. Örebroaren Johan Kask, som var teamchef då men bytt roll till sportchef i nya teamet, är kvar.

– Årets satsning är en nivå högre än de vi gjort tidigare. Förra året hade vi en hyrbuss på vissa, utvalda lopp – nu har vi en egen vallabuss som följer med på alla tävlingar. Och sportsligt har vi ett väldigt intressant lag med Sara som sagt att hon satsar på topp tre i damklassen, Bob och Oskar Kardin som båda kommer vara med i kampen om ungdomströjan, Erik Melin Söderström som säkert kan plocka en del poäng och så Anton Lindblad och Julia Svan som är riktigt starka men som vi inte vet hur mycket långlopp de kommer åka. Anton har ju redan varit uttagen i världscuplaget i vinter. Och i lagtävlingen är det realistiskt att vara med i kampen om femte, sjätte plats bakom de största teamen, säger Kask.

– Huvudsponsorn Serneke är ett byggbolag som ser sig som ett växande framtidsföretag, och det vill de även ska genomsyra den sportsliga satsningen. Därför har det varit en ambition att bygga ett framtidslag med åkare som kanske har sin topp om tre eller fem år. Kontraktet är skrivet över en säsong, men tanken är att det här ska vara ett långsiktigt projekt. När vi tittade på 92/93-generationen fanns det tre killar som visat att de vill satsa på långlopp: Bob, Oskar och Oscar Persson. Oscar tidigt blev klar för Lager 157, och vi är glada för att vi kunde knyta upp Bob och Oskar. Det var givet att ge en åkare som Bob chansen.

För Impola, som tog studenten från skidgymnasiet i fem år och sedan gjort bra resultat i de svenska långloppen, innebar det nya teamets engagemang en chans som räddade kvar honom i skidsporten efter en vinter där han börjat trappa ned på satsningen.

– Det är den här chansen jag längtat efter, det är det här jag velat de senaste säsongerna, men jag har inte riktigt fått möjligheten. Trots att det gått bra i Sverige har jag inte fått några anbud, det har varit tufft. Men när det här kom upp kändes det som en jäkligt bra möjlighet, och hittills har det fungerat väldigt bra, säger Impola som är halvproffs.

– Jag får ingen ekonomisk ersättning i form av lön från teamet, men så fort jag lämnar hemmet har jag allt betalt tills jag kommer tillbaka igen. Det är en bättre deal än jag någonsin haft tidigare. Jag behövde jobba lite i somras, jag var på Örebro kommun, och jag har fått jobba in några egna sponsorer för att få det att gå runt.

LÄS MER: Bob Impola hyllas av teamchefen efter genombrottet: "Har totalfokus"

Impolafamiljen består av fem bröder, och den som fått överlägset flest rubriker senaste åren är Bobs storebror Bill Impola, som under tre säsonger 2014–2016 körde som proffs i långloppsvärldscupen för topplaget Team Exspirit. Men faktum är att Bob med sin femteplats redan i debuten noterade ett bättre resultat än Bill någonsin lyckats med under sina 21 lopp som proffs (tre topp tio-placeringar och en åttondeplats som bäst).

Nu fortsätter säsongen alltså med kinesiska Vasaloppet – ett femmilslopp i Changchun, i Manchuriet i nordöstra Kina, som gör debut i Ski classics men som redan har en speciell plats i Bobs hjärta.

– Jag har åkt det tre gånger tidigare och vann senaste gången jag var där, 2015. Det är ett riktigt fint lopp, två varv på en 25-kilometersbana och det brukar alltid vara jättebra förutsättningar även om det kan vara lite kallt. Jag ser mycket fram emot den tävlingen, och jag hoppas att jag har någon fördel av att jag kört där innan till skillnad från många andra, säger Bob som är ensam åkare i teamet att göra resan.

– Jag flyger dit med servicemannen Tom Lindström. Vi åker den 1 januari, kommer fram och testar skidor den 3 januari, sedan är loppet är den 4 januari och så flyger vi hem dagen därpå. Det blir snabbt in och snabbt ut, men så är nästa tävling i Österrike redan den 14 januari, och det kan bli en av årets hårdaste, så det gäller att få en bra uppladdning inför den.

LÄS MER: Efter succén – Bob Impola fick inte plats på tåget: "Får hoppas att det kommer en buss"

Annars ser Bob förstås mest fram emot Vasaloppet – men också Marcialonga.

– Det är de två mest prestigefyllda tävlingarna i cupen. Förutom Kina har jag aldrig kört någon av tävlingarna utanför Norden, men Marcialonga är en sådan där som man sett på tv en massa gånger och hört mycket om. Det kommer bli jäkligt kul att få köra, och är jag med på slutet så är det en fin avslutning, säger Impola om den klassiska, tvärbranta Cascata-klättringen de två sista kilometerna upp till målet i Cavalese.

– Var inte så där ödmjuk, flikar sportchef Kask in:

– Den avslutningen borde passa dig perfekt.

Efter La Sgambeda är världseliten förvarnad: Räkna aldrig bort en Impola.

Långsvärldscupen Ski classics 2016/17

27 december: Åtta kilometer individuell prolog i Pontresina, Schweiz (Bob blev 54:a).

3 december: 30 kilometer långa La Sgambeda, Italien (Bob blev femma).

4 januari: 50 kilometer långa Kinesiska Vasaloppet.

14 januari: 60 kilometer långa Kaiser Maximilian lauf i Österrike.

21 januari: 65 kilometer långa La Diagonela i Schweiz.

29 januari: 70 kilometer långa Marcialonga i Italien.

11 februari: 50 kilometer långa Toblach–Cortina i Italien.

19 februari: 50 kilometer långa Jizerska padesatka i Tjeckien.

5 mars: 90 kilometer långa Vasaloppet.

18 mars: 54 kilometer långa Birkebeinerrennet i Norge.

25 mars: 55 kilometer långa Årefjällsloppet.

1 april: 50 kilometer långa Reistadlöpet i Norge.

8 april: 60 kilometer långa Ylläs–Levi i Finland.

Ställningen i Ski classics efter två av 13 deltävlingar

Damer: 1) Britta Johansson Norgren, Lager 157, Sverige, 295 poäng, 2) Katerina Smutna, Team Santander, Österrike, 270, 3) Sara Lindberg, Team Serneke, Sverige, 230.

Herrar: 1) Tord Asle Gjerdalen, Team Santander, Norge, 284 poäng, 2) Ilja Tjernousov, Pioneer Investments, Ryssland, 248, 3) Peter Eliassen, Leaseplan Tigers, Norge, 240 ... 7) Bob Impola, Team Serneke, Sverige, 150, 43) Bill Impola, Brink ski team, Sverige, 60.

Ungdomstävlingen, herrar: 1) Bob Impola, 150 poäng, 2) Stian Hoelgaard, Leaseplan Tigers, Norge, 123, 3) Torleif Syrstad, Team Synnfjell, Norge, 116.