Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bob Impola hyllas av teamchefen efter genombrottet: "Har totalfokus"

Bob Impola chockade hela skidvärlden när han på lördagen blev femma i premiären av långloppsvärldscupen Ski classics.
Inklusive egna teamchefen Martin Holmstrand.
– Jag vet vilken potential Bob har, men att det skulle gå så här bra var en överraskning, säger han.

Det var i 30 kilometer långa La Sgambeda, på hög höjd i italienska Livigno på lördagen, som Kopparbergsåkaren Bob Impola, 24, med dunder och brak slog sig in i världseliten i långloppsskidåkning.

Impola, som tidigare varit en habil åkare på nationell nivå och som 2015 vann både Wadköpingsloppet och Västgötaloppet, saknade helt internationella meriter när han körde hem en femteplats i tävlingen som fungerade som premiär i vinterns långloppsvärldscup.

– Jag tyckte att man såg i avslutningen på rullskidornas långloppscup i somras, i norska Gautefall, att Bob skulle bli farlig. Han var sjua där, bara sekunder efter de allra bästa. Och jag vet ju vilken potential han har. Men att det skulle gå så bär bra redan i premiären, det var en överraskning även för mig, säger Martin Holmstand, chef för Impolas lag Team Serneke.

Bob var aktiv hela tävlingen och tillhörde den absolut täten i den 25 man starka tätklungan under de sista varven på den sex kilometer långa slinga som avverkades fem gånger. Upp på sista krönet, kilometern före mål, var Impola trea bakom Tord Asle Gjerdalen och Ilja Tjernousov som höll undan och gjorde upp i en spurt som norrmannen vann före ryssen.

Där bakom fick Impola ge sig i spurten mot Petter Eliassen och Morten Eide Pedersen, men blev alltså ändå femma och bäste svensk efter att ha spurtat ned åkare som regerande vasaloppsvinnaren John Kristian Dahl och gamle världsmästaren Johan Kjölstad.

LÄS MER: Nu blir det Impolafeber i SVT hela vintern

Femteplatsen gör att Bob tar över den rosa ledartröjan i ungdomstävlingen, som i långloppsskidåkning inkluderar alla åkare upp till 26 år, och att han klättrar till sjunde plats i sammanlagda långloppsvärldscupen. Och Holmstrand tror att Bob kan fortsätta utmana i täten hela vintern.

– Först tänkte jag att just den här tävlingen var lite för kort och platt för Bob, hans största styrka är att han är väldigt stark uppför, stakningsmässigt. Så jag tror inte att det är en nackdel när det kommer tävlingar som är mer kuperade senare under säsongen. Och längden tror jag inte spelar någon roll, snarare att Bob är bättre på långa distanser. Han åkte ju väldigt bra och blev nia på Nordenskiöldsloppet i våras, och det var 18 mil ... , säger Holsmtrand.

– Det är också glädjande att se att Bob fungerar så bra på hög höjd i dag, för även tävlingar som Kaiser Maximilian lauf och La diagonela går på höjd. Det blir tuffa tävlingar på hög höjd, och tål man inte det blir det svår att hävda sig i totalen.

Vad är det som gör att Bob utvecklats så mycket?

– Det är fokuset. Nu har han allt fokus på skidåkningen och tänker på ett annat sätt än han gjort tidigare, när det varit mycket "jaha, jag kör på". Nu har han fokus på materialet, arbetar med skidor, tänker på det mentala och på tävlingarna i sig. Han visar sidor som han inte gjort tidigare. En sorts totalfokus som saknats.

LÄS MER: Bob Impolas genombrott i skidvärlden: Femma i premiären i långloppsvärldscupen

Bobs enda tidigare erfarenhet från långloppsvärldscupen var de svenska och norska deltävlingarna Vasaloppet, Årefjällsloppet och Birkebeinnerrennet, och fram till lördagen hade han bara en topp 50-placering på den nivån. Nästa tävling på programmet är däremot något har massor av rutin från: Kinesiska Vasaloppet. Impola har kört 50-kilometersloppet, som i år för första gången ingår som en deltävling i Ski classics, vid tre tillfällen och vann 2015.

– Nu blir Bob något av en favorit där. De flesta lag kommer nog bara åka med två–tre man till Kina, det är inte så många som vill åka, och Bob är en av få som har rutin därifrån, säger Holmstrand.

Fredrik Byström blev näst bäste svensk i lördagens tävling med en sjundeplats, medan Bobs betydligt mer kända storebror Bill Impola fick släppa tätgruppen tidigo och var slagen med över fyra minuter, på 47:e plats.

Britta Johansson Norgren tog hem damernas lopp efter en spurtstrid med österrikiska Katerina Smutna. Bobs lagkompis Sara Lindborg blev trea där, vilket förde upp Team Serneke på sjunde plats i lagtävlingen.

Långloppsvärldscupen består av tolv deltävlingar i vinter, nästa är alltså kinesiska Vasaloppet som körs den 4 januari.

NA har förgäves sökt Bob Impola för en kommentar.