Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Befriande färgfri drömskildring

Jimmy LiaoSkogens hemligheterÖversättning: Anna Gustafsson Chen Bokförlaget Mirando

Annons

Från 3 år. Bilderboksskaparen Jimmy Liao är nu äntligen översatt till svenska. I hans hemland Taiwan har han närmast nått kultstatus efter ett fyrtiotal bilderböcker. Förra året kom den vackra och magiska boken ”Stjärnenatt”. Den handlar om hur en ensam och utsatt flicka hittar en vän i pojken som flyttar in i grannhuset.

Den nya boken ”Skogens hemligheter” är Jimmy Liaos genombrottsbok. Den kom ut 1998 i hemlandet. Båda böckerna är förtjänstfullt översatta av Anna Gustafsson Chen.

En flicka ligger och vilar i sitt rum då en jättelik kanin visslar på henne utanför fönstret. Ett fantastiskt äventyr väntar henne. Med hjälp av kaninen tar hon sig genom skogen och upp i himlen och bakom en dörr finns hennes drömmar gömda. Tiden tillsammans med kaninen är lustfylld och när de senare kommer hem somnar flickan och det är fortfarande onsdag eftermiddag. När hon vaknar står ett nytt jättestort djur utanför fönstret.

”Skogens hemligheter” är en sparsmakad, lekfull och ovanligt vacker bilderbok där bild och text tillsammans för berättelsen framåt. Som läsare kommer man genast in i en speciell stämning och precis som bokens huvudperson känner man sig förväntansfull och lycklig.

Illustrationerna är utförda med en tunn penna i gråblått och avsaknaden av andra färger känns i detta fall närmast som en befrielse.

Jimmy Liao har skrivit en mångtydig och symbolrik berättelse som passar många åldrar.

Mer läsning

Annons