Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bo Mossberg och Björn Cederberg

Annons

Erkänn att du på något omedelbart sätt blir varm inombords när du tänker på ordet humla: en liten pälsklädd flygande boll som verkar så snäll, om man inte råkar ta i den förstås för då bränns den rejält. Humla är också synonymt med svensk sommar; Stinna blomsterängar där de där små flygande underverken skapar brum och trivsel i hagarna. Och så tänker du på ordet humla som den, en alltså. I själva verket finns det 40 arter i Sverige och dessa insekter hör till de viktigaste pollinerarna av de frukter och nyttogrönsaker som vi människor sedan äter. Ett nyttodjur som få tänker på som vi tänker på binas funktion till exempel och då kommer en intressant information till: humlor hör till bina. På svenska hörs inte det men på engelska - bumblebees. Hur jag vet allt det här och en massa annat nytt jag aldrig vetat om detta älskade djur? Jo en rykande färsk bok av Bo Mossberg och Björn Cederberg : ”Humlor i Sverige – 40 arter att älska och förundras över”. Den frilägger humlornas hemliga värld ur de flesta aspekter man kan tänka sig. Jag kan nästan inte komma på en mera perfekt bok för läsning i hängmattan i sommar.

Författarna betecknar själva våra känslor inför humlorna som en ”pandafaktor”, de är naturens good guys som förtjänar respekt. I humlesamhället är det endast drottningarna som övervintrar precis som hos getingarna. De anlägger bon på våren och samhället växer till under sommaren med flera generationer av arbetare. Under högsommartid kläcks hanar och nta drottningar där drottningarna efter parningen övervintrar under mark medan hanarna och arbetarna dör när hösten kommer. Humleboet håller en temperatur runt 30 grader vilket gör att många generationer av arbetare kan kläckas under relativt kort tid och i även kyligare klimatzoner i vårt land. På våren måste drottningen snabbt skaffa sig socker för att starta samhället. Hon gör sig en liten vaxkruka med honung och börjar ruva den första kullen larver, gärna i ett gammalt sorkbo eller annan håla under marken.

Har du börjat räkna humlearter kan du ibland komma en bra bit över 40 men det beror på andra insekter som till förväxling liknar en del humlearter. Det finns till exempel pälsbin och flera arter blomflugor som är väldigt bra på att härma humlor både till utseende och beteende. En sak till: humlor har fem ögon - två stora fasettögon och tre små punktögon i pannan.

Slutligen en liten illustrativ uppräkning: Mörk jordhumla, Rallarjordhumla, Broksnylthumla, Ljunghumla, Lapphumla, Stenhumla, Sandhumla, Åkerhumla, Stormhattshumla, Mosshumla, Tjuvhumla. Visst är det som poesi, naturens poesi, och några av namnen på alla de arter som finns runt om oss.

Efter mötet med den här boken är mina ömma känslor för humlan, förlåt, humlorna, än varmare och min iver att rädda förvirrade exemplar som tagit sig inomhus eller i verkstaden på landet, kommer att bli än större. Älskade små humlor!

Mer läsning

Annons