Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dick Sundevall

Annons

För 15 år sedan gav Dick Sundevall ut ”Det farliga Sverige”. Och nu har han skrivit en ny bok med samma titel, vilket är förbryllande. Avsikten med den senaste boken var att följa upp de fall han skildrade i den första, men så blev det inte. I stället är det huvudsakligen nya människor och nya brott vi möter i årets ”Det farliga Sverige”.

Dick Sundevall har i drygt 30 år jobbat som journalist och författare med inriktning på kriminal- och rättsfrågor. Han är sannolikt mest känd som mannen som mer än någon annan lyckades får Joy Rahman frikänd. Rahman dömdes på indicier för mord och tillbringade åtta år i fängelset innan han fick resning.

I ”Det farliga Sverige” får läsaren bekanta sig med några av Sveriges hårdast kriminellt belastade personer. Det är livstidsdömda som oftast sitter på isolerade säkerhetsavdelningar. Det enda de tycks ha gemensamt är att vara just kriminella. Och vad som lett fram till deras brott skiftar naturligtvis också.

Sundevall är inte precis någon vän av rättsstaten Sverige. Polis, åklagare och domare begår ofta ödesdigra misstag. Men det är inte kärnpunkten i boken.

Kriminalvårdens syfte är att återföra brottslingar till ett normalt liv och hindra återfall. Därvidlag har den misslyckats. Över hälften av dem som döms till fängelsestraff återfaller i brottslighet. För dem som sitter på Kumla är återfallsprocenten över 80.

Nu skulle man förstås önska att Sundevall eller någon annan hade recept på hur detta ska lösas. Men medan författaren pekar på kriminalvårdens uppenbara misstag har han egentligen inget alternativ att erbjuda. Att psykiskt sjuka placeras på fängelser och att fullt friska hamnar i psykvården, som Sundevall menar, är givetvis orimligt.

Att livet i fängelse är ett helvete inser nog alla och vi möter människor som på många olika vägar och ofta genom tillfälligheter hamnat här. Sundevall försöker inte urskulda deras brott, men är lyhörd för förklaringar till hur det gick som det gick.

”Det farliga Sverige” är en tankeväckande och intressant bok. Nu väntar jag bara på någon skriver en lika angelägen bok om alla dem som fått sina liv förstörda av rånare, våldtäktsmän, inbrottstjuvar och andra kriminella.

Mer läsning

Annons