Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jonatan Brännström Joanna Hellgren

Annons

Med fantasins hjälp kan barnet i den nya bilderboken ”Blixtslukaren” övervinna sin rädsla. Bokens” Jag”, som vi inte får veta om det är en flicka eller pojke, är hemma tillsammans med sin storebror. Det är en ruskig oväderskväll och utanför fönstret syns blixtar och mörka åskmoln. Trots enträgna försök går det absolut inte att somna. Både verkliga och inbillade faror stör nattsömnen: det är rädslan för att blixten ska slå ned och göra ett hål i taket så att monsterormen kommer in, att huset ska brinna upp eller att vatten ska strömma in.

Nu börjar en lek där det äldre syskonet deltar med stor inlevelse och låter det yngre styra och ställa. Med hjälp av en blixtslukare, ett svärd och massor av uppfinningsrikedom så går det till slut att somna:” Om jag tänder lampan i hallen kan du och flodhästarna sova då? sa Storebror. Jadå, sa Jag. God natt flodhästar, godnatt blixtslukare, god natt Storebror. Men han svarade inte. Kanske hade han redan somnat.”

Joanna Hellgren var en av vinnarna i Natur Kulturs bilderbokstävling 2009 och har tidigare illustrerat ”Lova, sa Smulan”. I ”Blixtslukaren” får man med hjälp av bilderna tillträde till barnets inre föreställningsvärld. Här har hon på ett skickligt sätt gestaltat lekens dynamik. Sovrummet förvandlas till en dramatisk skådeplats för naturens krafter med tunga hotfulla moln, hällande regn och till sist en strålande regnbåge. Bilden av den väldiga monsterormen med sina vassa huggtänder och röda gifttunga fyller sidan. Till sist återställs ordningen genom uppfinningen av en slags dammsugare, ”Blixtslukaren”, som suger in ovädret i sin öppning.

Jonatan Brännström debuterar med denna bok som författare. Han har tidigare arbetat på en förskola i Oslo. Ett medvetet grepp är att huvudpersonen inte är könsbestämd utan ett ”Jag ”som alla kan identifiera sig med. Det är ett modernt synsätt som öppnar möjligheter för nya läsare. Jag är mycket imponerad av ”Blixtslukaren”. Den skildrar en till synes enkel vardagssituation som också visar sig vara ganska komplicerad. Barnet står i centrum med sitt outforskade universum av rädsla, drömmar, idérikedom och lekfullhet!

Mer läsning

Annons