Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Karl Ove Knausgård

Annons

Norge, slutet av 80-talet – en ung man med författardrömmar får jobb som lärarvikarie. Han är arton, tog studenten på våren och ska nu ha hand om en klass i ett samhälle präglat av fisket och av att det är långt från storstäder. Själv är han vilsen, föräldrarna är skilda, det är långt hem, och hur gör man med tjejer, med sig själv, familjen, ja med hela livets strid?

Vi har kommit till fjärde delen av Karl Ove Knausgårds mäktiga romanbygge ”Min kamp”. Tidigare har vi följt huvudpersonen Karl Ove i den vuxnes uppgörelse med fadern och faderns död, vi har tagit del av berättelsen om familjelivet, vi har följt den lille rädde pojken. Nu står den efterpubertale ynglingen Karl Ove i centrum för en detaljerad, fängslande och – i det paradoxala sätt alla dessa böcker är skrivna på – både långsam och intensiv skildring.

Att vara så vilsen i livet som han är är att alltid vara förälskad, sökande, utsatt för frestelser och prövingar, att ge sig åt excesser av utlevelse i isolering och i bortvändhet. Det är ett naket, rörande och gripande insiktsfullt porträtt av den unge mannen i all hans styrka och svagheter. Det är slående hur han alltid står i ett slags styrkeförhållande till andra människor, den dominante och alltmer försupne fadern, den beundrade äldre brodern, den bekymrade och ömsinta mamman, de flickor han är förälskad i eller som är förälskade i honom.

Hans livsväg kantas av människor som många gånger synes stå honom nära men som ändå alltid befinner sig på avstånd. Karl Oves kortsiktiga mål är att klara två terminer som lärare men han har egentligen blicken riktad mot framtiden, att bli författare. Han skriver noveller, kamrater och släktingar är uppskattande och han når en viss framgång, några är riktigt intresserade och han blir antagen till en prestigeladdad skrivarutbildning.

”Min kamp” är en bildningsroman, en skidring av hur ett liv formar sig. Ur barnet växer ständigt nya människor med nya erfarenheter, en människas livshistoria är ett träd format både av allt som händer och av det mänskan bär i sig själv. Någonstans inne i alla rum, bakom alla skal finns den som är du/jag och Karl Ove Knausgård är nog den som nu gestaltar detta tydligast och mest spännande. ”Min kamp” är tiden och människan i ett. Karl Ove bär människans vånda och smärta medan han blir till som skapande människa. Det är en självcentrerad berättelse, men det som är “jag” är också den andre, vi andra. Det är berättelsen under berättelsen.

Mer läsning

Annons