Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klas Östergren

Annons

ROMAN. Det börjar med en soldränkt tonårsförälskelse och slutar i en begravning. Men den är å andra sidan bara en upptakt till de hemligheter som ska rullas upp under berättelsens gång.

Lager på lager av nyss förfluten historia täcks av, samtidigt som en del av gåtan får finnas kvar.

Klas Östergrens nya roman är historien om Anne-Marie, eller Ami eller Annie, som hon också kallas. En berättelse om kärlek och de män som stått henne nära, men också en historia om mutor och byggaffärer, gasledningar under Östersjön, hemliga uppgörelser och en teaterman från 1700-talet.

Det är med andra ord en väldigt östergrensk roman, med intrikata turer, vemodig kärlek och lätt ljusskygga entreprenörer och rufflartyper.

När berättelsen börjar är Anne-Marie, eller Ami, död. Berättarjaget går på hennes begravningsmiddag, där han blir påmind om den relation han hade med henne långt tidigare.

De möttes redan som tonåringar, när hon följde med honom på en fisketur i skärgården och han blev förälskad. Flera år senare träffas de igen och har en kärlekshistoria, med osäkra och svårtolkade turer.

När ett författaruppdrag för honom till Karlskrona löper olika trådar samman. Bit för bit får han veta mer om Amis liv, samtidigt som han dras in i de trassliga affärer som pågår runt omkring honom, med rysk gas, gamla stasiarkiv och svarta pengar som några av ingredienserna.

”Twist” är en fascinerande, underhållande och gripande berättelse om människors drivkrafter och drömmar, men också om svek och dubbelspel.

Klas Östergren, som snart tar plats i Svenska Akademien, är en mästare på att låta saker och ting pågå under ytan, att lägga ut en krok och väcka intresse, men aldrig säga för mycket.

Allt blir inte förklarat, en del av mysteriet kring Ami får finnas kvar. Och det är ju så det är, ett liv är inte ett pussel där alla bitar passar ihop.

Det är också en historia om hur lite vi förstår när vi är mitt uppe i ett skeende, att det är först långt senare vi kan se vad som pågick. Åtminstone i stora drag.

Det är en njutning att läsa ”Twist”. Inte minst tack vare det noga utmejslade språket och den tonsäkra berättarrösten, som reflekterar och gör iakttagelser som att vi aldrig befinner oss ”mitt i livet”, utan mest bara rusar omkring.

Klas Östergren dukar också upp en rad distinkta och underhållande scener från byggbranschen, hotellbarer och museiarkiv och kryddar med ett färgstarkt persongalleri.

Ingenting är riktigt säkert i ”Twist”. Händelser omvärderas, personer byter karaktär.

I botten finns en känsla av förlust.

Det är både vackert och vemodigt.

Mer läsning

Annons