Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lisa Bjärbo och Susanna Hellsing (red)

Annons

Det sägs att det digitaliserade informationssamhälle vi lever i törstar efter verklighet. Kanske känns den långt borta när vi numera så ofta konsumerar den via olika bildskärmar.

Lika stort om inte större tycks vår törst efter nostalgi vara. När framtiden ter sig osäker är det lätt att vända blickarna bakåt, inte bara av oss som haft vår uppväxt under andra halvan av 1900-talet, utan även för betydligt yngre medborgare.

Barndomens sagoböcker är en sådan retningsnostalgi. Vem minns inte sagostunder eller egna läsupplevelser i unga år?

Rabén ger just nu ut en nostalgiserie med svensk barnboksutgivning i fokus. Nyss kom boken om 50-talet för att nu avlösas av 60-talet.

Temat är ”Kommer du ihåg” för att väcka våra möjligen slumrande minnen, och sedan brakar det på genom boken med den ena höjdaren efter den andra.

De båda redaktörernas tillbakablick den här gången betonar det politiska i 60-talet. Allt politiseras och Sverige blir riktigt modernt och med i tiden.

Det märks även på barnböckerna. Ännu har inte Totte besökt sin sjuke morfar på lasarettet eller gjort andra helt vanliga besök i svenskt vardagsliv – det händer ett decennium senare – men Gunilla Woldes fortfarande populära barngestalt Totte dyker faktiskt upp första gången 1969.

Däremot vitaliseras den svenska barnboken radikalt både innehållsligt och utseendemässigt. Temana är verklighet och vardag men det finns plats också för fantasi och sommaridyll.

Lennart Hellsing och Paul Ströyers ABC-bok ges ut, I ”Mats kommer till stan” berättar Ann Mari Falk och Ilon Wikland en vardagshistoria i 60-talets Stockholm, och Lilla Spöket Laban lugnar spökrädda barn med Inger och Lasse Sandbergs hjälp.

Tjorven dyker först upp i tv-rutan från Saltkråkan men kommer som barnbok samma år.

Lilla Anna blir en verklig kelgris i barnkamrarna landet över i sin första bok, även den av Inger och Lasse Sandberg.

Tedskedsgumman i Björn Bergs bildvärld blir riksbekant och den nyligen bortgångne Ulf Löfgren, en av våra finaste illustratörer, ger ut ”Det underbara trädet”.

Nostalgi förresten: denna vårvinter visar Millesgården Ingrid Vang Nymans älskade barnboks-illustrationer under titeln ”Pippi och lite till” och Erik Haags uttalat politiska barn-tv ”Pappas pengar” som nu går i Barnkanalen, ger klara ekon från ett självklart politiserat 60-tal.

Det våras för barnboken och nostalgin.

Mer läsning

Annons