Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Liza Marklund

Annons

Annika Bengtzon är en märklig kvinna. Författaren Liza Marklunds leading lady är både en ytterst engagerad journalist och medmänniska och samtidigt ett mähä med offermentalitet vad gäller sitt privatliv. Och egentligen en ganska osympatisk person.

I den senaste Marklund-boken om journalisten Annika Bengtzon är hon tillbaka på redaktionen i Stockholm efter några år som utrikeskorrespondent i Washington. Hon har återförenats med maken Thomas som jobbar på justitiedepartementet.

Annika Bengtzon ramlar in i något som ser ut som en serie mord på småbarnsmammor samtidigt som hon får veta att Thomas blivit kidnappad under en konferens i Nairobi.

Sen händer faktiskt inte så mycket mer. Jo, polisen löser morden på småbarnsmammorna och Annika Bengtzon får hjälp av Thomas chef, Jimmy Halenius, i arbetet att få loss maken.

Annika Bengtzon är en mycket passiv huvudrollsinnehavare boken igenom. Uppgiven och mer eller mindre handlingsförlamad rör hon sig sömngångaraktigt mellan sitt hem, livsmedelsaffären och så i väg till Afrika.

”Du gamla, du fria” är inte som de tidigare Bengtzon-böckerna. Ingen aktion, ingen riktig intrig eller något som helst driv. Kanske har Liza Marklund tröttnat på sin egen skapelse för det är tre år sedan en bok om Annika Bengtzon senast dök upp. Slutsatsen efter årets utgivning är att Liza Marklund gott kunde väntat ytterligare några år eller kanske till och med gjort slut med sin Annika Bengtzon.

”Du gamla, du fria” är en trist och ganska så onödig bok.

Mer läsning

Annons