Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lovisa Lamm

Annons

Förr fanns begreppet ”vit fläck på kartan”. Det betydde ett outforskat geografiskt område.

”Outforskat” gällde då närmast för länderna inom vår kultursfär, för naturligtvis kunde de som bodde i trakten ifråga sin egen omgivning - det handlade alltså om de utanförståendes synvinkel.

Numera använder man inte begreppet så längre, vi kan alla hålla koll.

Med ett undantag: Nordkorea.

Relativt få har besökt landet, det omges av myter och föreställningar och de som varit där berättar om övervakningar, hårt regisserade utflykter, vi hör och läser förfärliga historier om den stora svältkatastrofen på 1990-talet och nyhetsrapporteringen släpper ibland ifrån sig bilder på ledare och en befolkning som beter sig på sätt som verkar totalt främmande.

Landet är verkligen intressant, dels för dess gåtfullhet och dels för att det genom genom sitt sätt att vara och uppträda i världen, i politiken, i världssamfundet är djupt provocerande.

Inga normala regler verkar gälla inom dess gränser, varken etiska eller diplomatiska.

Sakta växer det fram som en egen litterär genre om Nordkorea, berättelser, reportage, personliga skildringar.

Lovisa Lamm kommer nu med boken ”Ambassaden i paradiset. Sveriges unika relation till Norkorea” (Norstedts).

Den är ett välskrivet och spännande reportage och personlig betraktelse.

Hon är utbildad vid Dramatiska institutets radiolinje och har gjort flera dokumentärer för Sveriges Radio.

Hon har följt en linje i Sveriges förhållande till Nordkorea, från 1950-talet och framåt.

Efter delningen och det grymma kriget mellan nord och syd var landet isolerat.

Under många år var Sverige det enda västland som hade dipomatiska förbindelser med Nordkorea eftersom näringslivet tidigt tyckt sig se en ekonomisk utmaning i den unga nationen.

Här skulle man tjäna pengar på investeringar och uppbyggnad.

Landet beställde maskiner, bilar, industrier. Och det såg ljust ut, tills investerarna började inse att det aldrig kom några pengar tillbaka.

Lovisa Lamm har intervjuat ambassadörer och tjänstemän och deras närstående, hon har rest i Nordkorea, träffat exilkoreaner, och tecknar ett mycket fascinerade porträtt av Sveriges roll i dess historia.

Vi får läsa om diplomatiska besynnerligheter, om krigets verkningar än idag, om isolering och tvångsmässiga beteenden av en nation som lider av sin isolering och inför sin egen befolkning upprätthåller en föreställning om självständighet och självrättfärdighet i en fientlig omvärld.

Boken formar sig till en melankolisk och vackert kärleksfull skildring av ett land bortom både förnuft och hjälp, som ställt sig självt utanför.

Mer läsning

Annons