Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mer borde ha kunnat berättas

Kjell Bergqvist Hans ChristiansenKjelle Berka från HögdalenNorstedts

Annons

Biografi. När skådespelaren Kjell Bergqvist ger ut sin biografi,”Kjelle Berka från Högdalen”, då vill man gärna veta vad som döljer sig bakom denne kontroversielle och folkkäre person.

Boken är ett resultat av samarbetet mellan Kjell Bergqvist, som berättar, och vännen Hans Christiansen, som skriver. Vi får följa med på en närmast osannolik klassresa, från en arbetarbakgrund i Högdalen fram till en karriär som hyllad och väletablerad skådespelare.

En person som ägnas ett stort utrymme är kusinen och kassaskåpssprängaren Svenne. Han var den som uppmuntrade Kjelle till att bli skådespelare. Detta är bokens bästa avsnitt och det går inte ta miste på den kärlek och respekt som han känner inför Svenne, hos vilken han också bodde under en lång period. Men även föräldrarna är ömsint porträtterade.

Det borde dock finnas mycket mer att berätta när man har haft ett så innehållsrikt och mångsidigt skådespelarliv som Kjell Bergqvist. Visst får vi enstaka glimtar från filminspelningar och teateruppsättningar, men mest handlar det om fylleslag och prekära situationer där Kjelle slår någon på käften och säger sanningar.

Hans Christiansen har inte haft tillräcklig distans till sin vän för att kunna skriva en bra biografi. Tyvärr blir det onyanserat och mest en bekräftelse av skvallerpressens redan välkända bild.

Mer läsning

Annons