Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Psykiatrin inifrån speglas lite stelt

Kjell LampinenTerapeutenVulkan bokförlag

Annons

ROMAN.  Kjell Lampinen är psykolog, psykoterapeut och har erfarenhet från olika områden inom psykiatrin. Han berättar i efterordet hur han en längre tid velat beskriva för allmänheten hur en psykoterapi går till och om vad som händer i psykiatrin.

Terapeuten är en roman med uttalade pedagogiska ambitioner, där innehållet till stora delar verkar självupplevt.

Det innebär en verklig utmaning i form av litterär gestaltning, som författaren inte riktigt klarar i den här boken. Kan man bortse från det stela språket är det annars en riktigt intressant berättelse om hur ideologiska och personliga stridigheter om makt kan lamslå en psykiatrisk mottagning trots många ytterst ambitiösa och kunniga medarbetare.

Huvudpersonen, psykologen Kristian, reagerar starkt på klinikledningens beslut att endast tillåta terapiformer med tillräcklig evidens. Inom psykiatin finns ett flertal olika synpunkter om vilka terapiformer som är de mest verksamma.

Kristian hamnar också i en personlig kris när hustrun söker ett jobb i Paris och flyttar dit och det finns en fin skildring i boken av hur den personliga krisen påverkar arbetet på mottagningen. Dock kan det kännas litet märkligt att Kristian beskriver sina egna reaktioner på samma objektifierande sätt som om han skrev en journalanteckning.    

Mer läsning

Annons