Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Städer och liv i förvandling

Leif HolmstrandStäder som inte är städerBonniers

Annons

Roman. Stora städer, ständigt i förvandling, civilisationens organiska tillväxtzoner, kommunikationer, öka skyddet för den egna arten – men ingen är ensammare än en solitär inuti flocken.

Det kräver ett särskilt sinne att gestalta detta, att få fatt i det särskilda med städer, det politiska, existensiella, kulturella, sociala, finna kärnpunkten.

Leif Holmstrand har givit ut 20 böcker sedan debuten. De är dels vad man konventionellt kallar diktsamlingar, dels hybrider mellan poesi och prosa, provokativa, lyriska, inte utan humor och alla med ett djupt underliggande allvar. Hans nya roman rör sig mellan bland annat Tokyo, Kinshasa, Los Angeles, Florens, Ramallah, Helsingfors, vitt skilda platser, som betecknar mycket av det mänskliga, med allt vad ordet rymmer.

Ett ungt par, Mona och Peter, är ständigt i rörelse och alldeles som man anar med landskapen, konstant stadda i förvandling. De är mitt i det flöde av bilder som är både roman och essä, och med bägge genrernas förmåga att med handling och tankar plantera det oroande i läsaren.

Vad är detta som händer med människan, är arten på väg in i det vi vill, eller går det mot något annat? Vad är fria viljan när våra liv är under konstant invasion, och gränserna för våra liv, våra jag, är i evig rörelse? ”Städer som inte är städer” gestaltar allt detta mycket spännande.

Mer läsning

Annons