Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stina Lundberg

Annons

Att ställa välformulerade frågor är bara en del av hemligheten bakom en lyckad intervju. I ”Stina om Stina och konsten att intervjua” delar intervjugurun Stina Lundberg Dabrowski med sig av sina tips på hur man blir en bra intervjuare. Samtidigt får vi reda på hur det gått till bakom kulisserna på några av hennes otaliga intervjuer. I sin förra bok, ”Stinas möten”, beskrev hon sina möten med några av de mest kända av sina intervjupersoner.

I den här boken har hon gjort intervjuurvalet utifrån de samtal hon tycker att hon lärt sig mest av. Men ”Stina om Stina och konsten att intervjua” handlar inte bara om intervjuer. Den handlar också om Stina Lundberg Dabrowskis eget liv.

Jag tar till mig Stina Lundberg Dabrowskis visdomar om intervjukonst som gyllene ord. Har man läst böcker i intervjuteknik känner man förvisso till en del, men långtifrån alla, knep hon beskriver. Att få tipsen förankrade i konkreta sammanhang är också en helt annan sak än att de radas upp i en lärobok. Dessutom visar Stina Lundberg Dabrowski att det oftast inte räcker med välformulerade frågor, den känslomässiga stämningen och närvaron är minst lika viktiga komponenter.

Stina Lundberg Dabrowskis utgångspunkt är att återge intervjuerna och i många fall beskriva hur arbetet runt omkring gått till. Vi får ta del av såväl den exakta dialogen som reflektioner kring hur personerna betedde sig. Känslostämningarna beskrivs, såväl hennes egna som intervjupersonernas. Intervjuerna analyseras och dissekeras varsamt. Stina Lundberg Dabrowski påvisar vad som gjort vissa intervjuer till så lyckade. Men ännu oftare beskriver hon ödmjukt sina misstag. Med facit i hand vet hon exakt hur hon borde ha agerat och det blir en bra och tydlig lärdom för läsaren.

För mig som journalist är ”Stina om Stina och konsten att intervjua” en guldgruva, men man behöver knappast vara det för att få behållning av boken. Stinas tilltal är personligt och trevligt. Hennes detaljerade beskrivningar av intervjuerna gör att man kan se dem framför sig även om man inte sett dem i teverutan. Det faktum att hon beskriver processen runt intervjuerna ger mötena och intervjupersonerna ytterligare en dimension även om man sett intervjun. Dessutom säger boken mycket om de grundläggande behov som finns hos nästan alla människor.

Däremot förstår jag inte riktigt vitsen med att Stina Lundberg Dabrowski skildrar sitt eget liv i den här boken. ”Det går att läsa mitt liv i mina intervjuer” skriver hon och visst ger hennes livshistoria till viss del ger svar på hur hon fått sin enorma journalistiska drivkraft. Hon beskriver sitt liv i kronologisk ordning och gör nedslag i händelser som haft extra stor betydelse för henne. Procentuellt sett utgör kapitlen om Stinas Lundberg Dabrowskis liv en betydligt mindre del av boken än vad kapitlen om hennes möten gör.

Det blir alltför kortfattat. Hon skriver om tunga och privata upplevelser. Det är i allra högsta grad intressant, Stina Lundberg Dabrowskis liv är minst lika spännande som många av hennes intervjupersoners. Just därför känns det för snuttifierat och lättvindigt beskrivet. Jag hade önskat att hon sparat de historierna till ett annat projekt, kanske klätt dem i mer skönlitterär form eller åtminstone beskrivit dem mer utförligt. Men trots denna miss är ”Stina om Stina och konsten att intervjua” en sträckläsningsbok som ger mycket nöje, en hel del nytta och väcker intervjulusten.

Mer läsning

Annons