Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ulf Stark

Annons

Barnboksförfattaren Ulf Stark är inbjuden till Bokmässan i Örebro för att prata om sina nya böcker och resorna till Vitryssland och Palestina. Han är kraftigt försenad till seminariet på grund av snöoväder i Stockholm och jag blir väldigt glad när han äntligen dyker upp.

Ulf Stark slog igenom 1984 med ”Dårfinkar Dönickar” och har sedan dess gett ut många, både humoristiska, allvarliga och poetiska böcker. Han är född 1944 och kunde vara pensionär, men i stället har han engagerat sig för barns rätt till bra litteratur. Speciellt i länder som är drabbade av krig och konflikter.

Uppslaget till boken ”Diktatorn” fick Ulf Stark på en mässa i Helsingfors för tre år sedan. På en efterfest träffade han den finlandsvenska illustratören Linda Bondestam och tillsammans med en redaktör på Söderströms förlag kom man överens om att förverkliga projektet.

”Diktatorn” handlar om en liten egotrippad pojke som utövar en slags terror mot sin omgivning. Han ryter och skriker åt sina föräldrar som curlar och fjäskar och står i. På kvällen tar han på sig sin diktatorspyjamas och när mamma vill pussa god natt ryter den lille ”Låt bli”! Men att vara en mycket liten diktator blir ensamt i längden och kompisen Sirkka vill till slut inte gå med honom på en promenad: ”Aldrig i livet, säger Sirkka. Då går jag hellre med en apa.” Då ändrar sig Diktatorn!

Illustrationerna i boken för tankarna till en diktatur. Den lille pojken kommer till ”MINIsteriet”(Dagis) klädd i en uniform och mamma drar honom i en liten kamouflagemålad pansarvagn. När Ulf Stark bjöds in till Belarus (Vitryssland) tog han med sig boken ”Diktatorn” för att introducera den bland barnen. ”Skälet till att jag låter mig bjudas på ett författarbesök till en diktatur är att det är enda tillfället då landets egna författare också får framträda.” Mottagandet blev blandat, det fanns en viss oro för att innehållet kunde kopplas till presidenten Lukasjenko. Men nu är den översatt till vitryska och snart gör man en ny resa till Belarus .

Ulf Stark var också på Västbanken och efter hemkomsten skrev han ”Pojken, flickan och muren.”Det är en vacker och poetisk bilderbok som handlar om två barns innersta längtan och hopp om framtiden. Det är Adham som tar hand om sin lillasyster Sulafa. Hon kan inte gå men skriver dikter: ”Orden kan få en att springa och hoppa hur långt som helst.” Tillsammans har de en längtan att återse huset med fruktträdgården på andra sidan muren där de en gång bodde. En dag lyckas Adham fly över till andra sidan och plockar en apelsin till sin syster. Barnen planterar kärnorna och hoppas att de ska växa upp till ett träd så starkt att rötterna en dag välter muren.

”Det är tur att generaler inte läser barnböcker!” skriver nätverket ”Den hemliga trädgården” som arbetar för det fria ordet. Det är också tur att vi har författare som Ulf Stark som är en oförtröttlig ambassadör med bra litteratur i bagaget.

Mer läsning

Annons