Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utsatthet ur ett barns perspektiv

Ulf StarkSystern från havetBonnierCarlsen

Annons

Från 5 år. Ulf Starks bok ”Systern från havet”, som utspelas under Andra världskriget, handlar om utsatthet och främlingskap. Ett barn som far illa beroende på vuxnas krig är ett evigt tema som inte slutar att gripa tag i läsarna. Denna bok fungerar, vid sidan av den starka berättelsen om vänskapen mellan två flickor, som ett inlägg i debatten om hur vi i dag tar emot ensamkommande flyktingbarn.

Texten specialskrevs av Ulf Stark för Marionetteatern 2011. Den blev en dockteaterföreställning där Stina Wirsén designade dockorna. Nu har hon gjort illustrationerna till boken vars handling kretsar kring två tjejer i 5–6-årsåldern.

Boken utspelas främst i Sverige, där Margareta är ett ensambarn som längtar efter en hund, men också i Finland där Sirkka bor med sina kärleksfulla föräldrar.

En dag kommer kriget och Sirkkas föräldrar skickar sin dotter till Sverige. Samtidigt har Margaretas föräldrar bestämt sig för att ta emot ett flyktingbarn. Dels för att det är en humanitär handling och dels för att Margareta behöver en jämnåring kamrat.

Tjejen som önskar sig en hund får i stället en syster som hon inte vill ha. Konflikten mellan dem är ett faktum men sakta närmar de sig varandra och när det är dags att åka hem blir avskedet svårt – de har blivit som riktiga systrar.

Trots att det här är en allvarlig historia finns det ändå humor, hopp och ljus i berättelsen. Stina Wirséns bilder stöder samtidigt som den sätter sin alldeles egna prägel på berättelsen.

Annons