Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bofors-aktivist talar ut

Tre personer tog sig in på Boforsområdet i dag. Polisen var snabbt på plats för att gripa de misstänkta.
Nu talar en av aktivisterna ut i NA.
– Vi vill inte att barn ska lemlästas av vapen tillverkade i Sverige, säger Martin Smedjeback, aktivist.

Det var efter en lugn manifestation mot krigsindustrin som personerna olovligen tog sig in bakom bommarna på BAE Systems i Karlskoga.

Klockan var 15.30 när polisen kallades till platsen av väktare.

– Vi var snabbt på plats eftersom vi visste att det pågick en minnesstund utanför området, säger Richard Hiller, vakthavande befäl vid Örebropolisen.

Martin Smedjeback som omhändertogs av polisen lämnade sina identitetsuppgifter. Men de två andra vägrade.

– De är numera gripna för att vi ska kunna fastslå deras identitet. Brottsrubriceringen är olaga intrång, säger Richard Hiller.

De båda gripna aktivisterna identifierades senare på polishuset. De har försatts på fri fot.

Personerna som ligger

bakom aktionen uppger att de tillhör ett löst nätverk.

Enligt fredsaktivisten Martin Smedjeback var de totalt tolv personer som deltog i det som de kallar för en ”minnestund för offer av svenska vapen”.

– Vi tycker det är ytterst problematiskt att vapen som produceras i Sverige är med och lemlästar barn och människor i andra länder. Vi vill med den här ickevåldsmanifestationen uppmärksamma vapenexporten, säger Martin Smedjeback.

Martin var en av de personer som var med inne på Boforsområdet och som polisen tog identitetsuppgifter på.

– Jag är inte bekymrad för det straff jag kan få för det här. Vi är väldigt priviligierade i det här landet. Om den här insatsen kan åstadkomma en liten förändring är det värt det, säger Martin Smedjeback.

Martin har tidigare straffats för sina ickevåldsaktioner.

– Det längsta straffet jag fått är fem månaders fängelse. Men vi gör det här för att vi tror på att det är värt att göra människor uppmärksamma på vad som sker, säger Martin Smedjeback.

Under tisdagen hölls en rättegång i Örebro tingsrätt mot fem andra aktivister som anklagas för att ha gjort intrång på området förra året.

– Vi hoppas att någon annan manifesterar mot vapenexporten när det är vår tur att åtalas, säger Martin Smedjeback.