Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Boglands skapande gläjde

Ett livsverk, men ändå bara en bråkdel. Anders Boglands uppfinningsrikedom och skaparglädje visas på Blå soffan.

Berättelserna är många och de avlöser varandra. Anders Bogland är 88 år och har ett långt och händelserikt liv att se tillbaka på.

– Nog har man varit med om mycket. En hel del märkligt också.

Han kommer ursprungligen från Löa, jobbade i skogen som kolare men en olycka med en skenande häst satte stopp. Anders flyttade till Kopparberg och snart skulle nyfikenhet och upptäckarlustan få honom in på helt andra banor.

Skapandet i olika former är ett av Anders signum. Som tandtekniker producerade han tandproteser, men upptäckte snart att slipmaskinen gick att använda till att gravera in mönster i glas.

– Det är länge sedan nu, men glasen är kvar.

När det egna huset från 1600-talet skulle renoveras upptäckte Anders bakom tapeterna en hop med spikar i väggen.

– De var spikade på varandra och jag tyckte de bildade ett mönster.

Idén var omedelbart där. Med tusentals spikar, spikade i olika lager, har Anders skapat en mängd motiv.

– De sitter på gamla träplankor. Golvet i huset behövde bytas och de flera hundra år gamla brädorna passade utmärkt.

Var den konstnärliga ådran kommer ifrån är Anders inte säker på, men hans far tyckte om att svarva. Anders träarbeten skiljer sig dock från andra. Han har nämligen byggt sin egen slipmaskin för att kunna skapa de rätta formerna.

– Uppfinnare? Nja, jag vet inte det. Men jag har kommit på en del.

Kreativiteten har varit mångfacetterad. Tillsammans med hustrun drev han en fotoateljé i Kopparberg i trettio år. Vid sidan ägnade han sig åt att finnas ute på fältet med kameran för att fånga aktuella händelser. Samarbetet med lokaltidningen Bergslagsposten men även andra tidningar som DN och Expressen blev naturligt.

På hemorten har han varit en drivande person i en rad olika sammanhang, inte minst när det gäller lokal- och hembygdshistoria.

– Luffarkroken, har du sett den? En sån har kungen fått, säger Anders plötsligt.

Han visar den egenhändigt designade kroken i trä. I samband med jakt i trakterna överlämnades en luffarkrok till Carl XVI Gustaf.

Det är ett livsverk att beskåda på Blå soffan där Anders Bogland nu ställer ut. Samtidigt som det bara är en liten liten del av allt han har åstadkommit, från slutet av 40-talet och framåt.

– Varje dag och hela tiden, säger hustrun Britta.

Att Anders har den rätta blicken är inget att ta fel på. Tillsammans med lite galna idéer har det burit frukt.

Hur har det då varit att leva sida vid sida med denna energiske man?

– Inte långtråkigt i alla fall, säger Britta och skrattar.