Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bok om Närkesberg klar efter fyra år

På lördag, i samband med Lerbäcks marknad, släpps den nya boken om Närkesberg. I fyra år har Föreningen Östra Lerbäcks historia arbetat, diskuterat, skrattat och skrivit för att fortsätta berätta bygdens historia.

Annons

1914 bytte Östra Lerbäck namn till Närkesberg och det har hänt mycket under åren. På 1940-talet fanns det till exempel 35 gårdar med kor. I dag finns bara en kvar.

Bygd i förändring

Den nya boken handlar om de förändringar Närkesberg genomgått de senaste 50 åren, med fokus på bland annat entreprenörskap.

”Närkesberg – Bondförnuft i nya tider” kom till tack vare den stora tillgång på bilder som fanns efter den första boken.

Även nya hus fotograferades och blev till ett eget kapitel.

– Böckerna är inte del ett och två, men hänger ihop, berättar Anders Lindkvist, redaktör och till stor det uppväxt i Närkesberg.

Samarbete kännetecknar boken. Tillsammans har de boende suttit på kvällarna och tittat på bilder och diskuterat vad och vem de föreställer.

Föreningen berättar roat om hur de ibland nästan varit oense om vilka personerna var. Fokus på entreprenörskap och drivkraft verkar passa bygden. I dag är en av tio personer egen företagare.

Läs mer i fredagens Nerikes Allehanda.

Annons