Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bomben: Paulinho till ÖSK

(Uppdaterad kl 18.15) Här är ÖSK:s nya värvningschock: Paulinho har ett påskrivet kontrakt med klubben.
Med största sannolikhet kommer han nu att ansluta till laget.

Efter kontakter med flera olika källor med god insyn i ÖSK kan NA i dag avslöja en smått osannolik övergång som fortfarande är aktuell trots att transferfönstret stängt och två omgångar av årets allsvenska spelats.

Förre Häckenspelaren Paulinho har länge varit klar för ÖSK och kommer inom kort att anlända Örebro för spel i det allsvenska topplaget.

På fredagskvällen kallade ÖSK till presskonferens under lördagen för att "träffa ÖSK Fotbolls nya offensiva förstärkning".

- Jag kommer att uttala mig i morgon eftermiddag. Innan dess har jag ingen kommentar, säger sportchef Lennart Sjögren.

Men här är spelet bakom kulisserna:När det europeiska transferfönstret stängde den 31 januari började ÖSK intensifiera sin jakt efter flera etablerade anfallare. Det var ett uttalat uppdrag på försäsongen för klubbens sportchef Lennart Sjögren.

Kosovoalbanen Kushtrim Lushtaku hade gjort ett lyckat provspel i finska Seinäjoki i mitten av februari. Ändå fattade klubben beslutet veckan efter att skicka tillbaka 21-åringen till Tyskland – utan kontrakt.

Anledningen var att sportchefen Lennart Sjögren hade två tyngre kort i bakfickan. Det ena presenterades som klart den 24 februari och framträdde på en presskonferens i Örebro den 3 mars. Det var kosovoalbanen Valdet Rama med meriter från tyska Bundeligaklubben Hannover.

Det andra tilltänka nyförvärvet anlände till Örebro för slutförhandlingar i samma veva som provspelaren Kushtrim Lushtaku fick återvända till Tyskland.

25-årige Paulo José de Oliviera, kallad Paulinho, lämnade allsvenska konkurrenten BK Häcken i höstas när hans kontrakt gick ut. Motivering var att han ville hitta en klubb i Europa som kunde ge honom bättre villkor och högre lön.

– Han ville lämna Sverige för en annan liga eftersom han ville tjäna mer pengar än vad han kunde få här, berättade Sonny Karlsson, Häckens sportchef, för NA i februari.

Tuff marknadMen spelarmarknaden är tuff just nu. Vintern passerade utan att Paulinho fick något bra erbjudande. I februari såg det ut som han skulle stå klubblös.

I sin besvikelse öppnade han åter för möjligheten att återvända till Sverige och allsvenskan. I det läget kom ÖSK kom in i bilden. Sportchef Lennart Sjögren fick klartecken att inleda förhandlingar. Den 18 februari var Paulinho på plats i Örebro för att bekanta sig med Örebro och slutföra förhandlingarna.

Uppenbarligen gillade brassen vad han såg. Parterna kom överens om villkoren och brassen skrev på ett kontrakt innan han åkte hem till Brasilien en sväng igen.

Mot den bakgrunden valde ÖSK-ledningen att avskriva Kushtrim Lushtaku.

Men i Brasilien drabbades Paulinho av oväntat personligt bakslag. Sjukdom inträffade inom familjen. Detta gjorde att han plötsligt meddelade ÖSK att han inte kunde ansluta till klubben. Paulinho ville först försöka reda upp familjesituationen i hemlandet. Han kunde inte ge exakt besked om och när han kunde finnas på plats i Örebro.

HelomvändningI det läget gjorde ÖSK-ledningen en helomvändning i fallet Lushtaku. 21-åringen erbjöds ett kontrakt en tid efter han fått beskedet att han var avskriven. Kosovoalbanen från 1860 München tackade ja och presenterades som officiellt klar för klubben den 1 mars. Detta var en ren gardering för den osäkra situation som uppstått kring brassen Paulinho.

Men enligt vad NA erfar så skickade ÖSK in Paulinhos underskrivna kontrakt till Svenska fotbollförbundets licensenhet innan det svenska transferfönstret stängde den 31 mars. Det betyder att klubben sedan en tid formellt har klart med ännu ett nyförvärv som är tillåten att spela i allsvenskan omgående, alltså utan att invänta nästa svenska transferfönster som i sommar öppnar den 1 augusti.

Det fanns bara en hake: Paulinho måste själv vilja komma till Örebro.

ÖSK-ledningen har den senaste tiden arbetet hårt i kulisserna för att reda ut situationen en gång för alla.

Och alternativen var bara två: antingen bryts ett ingånget kontrakt. Eller så ansluter Paulinho till truppen.

Ekonomiskt och avtalsmässigt var affären redan intecknad och godkänd.

Enligt vad NA erfar så har Paulinho nu beslutat sig för att spela i ÖSK:s färger även om det fortfarande är oklart när han exakt ansluter. 

Inte i matchformUnder alla omständigheter lär Paulinho inte vara aktuell för spel på ett bra tag:

”Hans fysiska status gör nog att det behövs minst en månad innan han kan konkurrera om en plats i startelvan. Paulinho har ju missat en hel försäsong och måste kanske ägna resten av våren åt att träna sig i matchform”, säger en källa till NA.

Paulinho spelade i Häcken säsongerna 2007-2010. Han är vänsteranfallare men kan också spela på mittfältet. I fjol gjorde Paulinho åtta mål på 24 allsvenska matcher.