Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bönderna tar över Ritz

I nästa vecka kommer dörrarna återigen att öppnas till före detta konditori Ritz lokaler. Butiksnamnet blir ”Lokala affären” och där kommer det att säljas närproducerat.

Lite vanvördigt skulle man kunna säga att bönderna drar in till stan. Åtminstone är det deras odlade produkter och annat, både från skogen och jorden, som de kommer att saluföra i det forna bageriet.

Gustaf Söderfeldt, bonde i Åmmeberg, är den som håller ihop samarbetet mellan en rad lantbrukare i närheten av Askersund.

Öppnar för fler

Många har redan stiftat bekantskap med Gustaf när han tuffat in med traktor och vagn för att sälja nyskördade grönsaker och annat på torget. Men att nu kunna öppna en butik är ett steg på rätt väg, menar han.

– Vi får tillgång till passande lokaler med fler utvecklingsmöjligheter, förklarar han.

De håller även dörrarna öppna för fler producenter att leverera sina lantprodukter till butiken som blir lite av en saluhall. Det ska bjudas ett brett sortiment med grönsaker, rotfrukter, kött, ägg, honung, sylt, saft, bär, svamp och förhoppningsvis lite riktigt färsk fisk.

– Det finns även ytor som vi kan använda för olika slag av beredningar, och då kan vi bredda sortimentet än mer, säger Gustaf Söderfeldt.