Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bondesons väg till politik inte självklar

 
Val 2014
Visa alla artiklar

Lennart Bondeson har hunnit med många jobb sedan han hoppade av en förutsägbar yrkesbana under det alternativa 70-talet. Men vägen till partipolitik var inte alls självklar.

Alla i den här serien har fått frågan ”Vad är det svåraste med att vara politiker?” Att ställa frågan till Lennart Bondeson, som blivit mordhotad i samband med en skolnedläggning och som har fått hämtas på Rådhuset med polisskydd, känns nästan lite överflödig.

Inte helt otippat svarar Lennart Bondeson också att det är både svårt och viktigt att stå för helhetsperspektivet, att inte styras av särintressen eller av de som har starkast röster i samhället. Vågar man inte det ska man inte vara politiker.

– Men trycket har ökat på de förtroendevalda, alla vill ha sin rätt. Ofta finns det för lite förståelse för att det inte bara är min rätt utan andras också, att hitta ”det gemensammas bästa”, tycker Lennart Bondeson.

En mogen demokrati behöver goda förlorare, är en av hans deviser. Att livet är större än en själv är en grundsyn han har med sig från barndomen. Det handlar både om andlighet, kulturupplevelser och solidaritet. I småbrukarfamiljen fick alla vara med och hjälpa till, samtidigt stod dörrarna öppna för andra.

Engagemanget fanns i kyrka, föreningsliv och musik. Lennart Bondeson tycker att han hittade samma värderingar i 1970-talets alternativrörelse, något som ledde till att han sa upp sig som ekonom på Lantmännen och började jobba som fritidsledare i en kyrka för halva lönen.

– Jag hade jobbat i två år på kontoret i Tranås, och insåg att jag kanske kunna göra karriär och komma till huvudkontoret i Jönköping om några år. Jag fick känslan av att hela mitt liv redan var bestämt.

Som 21-åring sadlade han i stället om, flyttade till Kisa och började jobba med ungdomar i en kyrka. Ekonom blev han aldrig igen, i stället en palett av olika jobb med teologi och pedagogik som gemensam nämnare. Lennart Bondeson har inte svårt att tänka sig något liknande igen.

– Dessutom skulle jag gärna att jobba med internationella frågor om det skulle vara möjligt, kanske volontärarbete. Det har jag aldrig gjort.

Lennart Bondeson ser alltså paralleller mellan den kristna uppväxten och 70-talets mer radikala politiska engagemang: Miljö, internationell solidaritet, fred. Lennart Bondeson har också bott i kollektiv, och ja, det finns bilder på honom i långt hår.

– Jag skäms inte, och man ska inte ställa olika tider mot varandra.

Som pacifist, med förebilder som Martin Luther King, Gandhi och Nelson Mandela, vapenvägrade han och fick i stället göra vapenfri tjänst på ett äldreboende norr om Stockholm.

– På den tiden var de flesta som vapenvägrade med i en frikyrka eller kom från olika vänsterpartier. Jag fick tillåtelse att göra vapenfri tjänst, men flera jag kände åkte i fängelse i stället.

Hade du också valt fängelse?

– Självklart, det är ingen tvekan om det.

Det var alltså inte partipolitik som engagerade från början. Lennart Bondeson beskriver sig som den siste att gå med när det värvades till KDU i hemtrakterna.

– Jag har alltid varit skeptisk, och det var inte självklart för mig att gå med i ett politiskt parti.

Helt odramatiskt gick han sedan ur partiet, ”jag glömde väl betala medlemsavgiften eller så”. Först 1989, när han bodde i Viby och jobbade som pastor, blev det allvar.

– Jag fick frågan om jag ville sitta i fritidsnämnden i Hallsbergs kommun. Jag var alldeles färsk, och på första mötet råkade jag sätta mig på fel sida ...

Nämnduppdraget satte i gång något nytt hos Lennart Bondeson.

– Jag blev otroligt engagerad, och gillade det här med debatterna, att ha olika uppfattningar samtidigt som man delar ett gemensamt ansvar.

Lärarjobbet på Örebro missionshögskola byttes så småningom mot en heltid som politisk sekreterare. Efter att ha jobbat ett och ett halvt år som rektor på Örebro folkhögskola kom möjligheten att bli kommunalråd 2006.

– Det var ett stort steg att välja bort skolan. Men det gick väldigt bra för partiet, och det fanns en chans att få jobba i majoritet, och det hade jag aldrig gjort tidigare. Kanske var det det som övervägde.

Nu har Lennart Bondeson jobbat en period i majoritet med de andra borgerliga partierna och en i den blocköverskridande konstellationen med S och C.

– Demokrati är alltid samarbete och kompromiss, och det gäller att vara trygg i sin grundideologi. Är man bara det och har förtroende för sina samarbetspartner så går det alltid att hitta vägar framåt.

Lennart Bondesson (KD)

Ålder: 60 år

Familj: Hustru och två barn, 22 och 26 år.

Bakgrund: Uppvuxen i en lantbrukarfamilj i småländska Frinnaryd med fem syskon, kyrkligt engagemang, föreningsliv.

Tidigare jobb: Ekonom, sommarjobb på äldreboenden, ungdomsledare i Kisa, pastor i frikyrkor, lärare, rektor på Örebro folkhögskola, politisk sekreterare.