Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bondkök ska väcka minnen från förr

Ett lagom slitet brädgolv. En radio med tyg framför högtalaren och fyra rejäla rattar för stationsinställningen. En gammal Bergslagsposten. Antikmönster på tapeten. Då lossnar det och minnena kommer fram.

På Grönbodahemmet i Storå har personalen inrättat ett bondkök i ett gammal sammanträdesrum. Ett kök som ska fylla flera syften, men främst vara en trivsam kaffehörna där miljön känns bekant.

– Vi sökte pengar för att göra något för de boende, något som kunde stimulera dem. Vi var inne på ett upplevelserum, men ytan här var för liten, berättar Maria Berglind, Kristina Öster och Eva Norwald.

Så det blev ett bondkök.

– Sådan här panel hade vi hemma när jag var liten, konstaterade Astrid Ragnarsson som bänkat sig runt köksbordet för en kaffe och kaka.

Tuggad kåda i listen

– På den tiden fanns inte tuggummi så jag tog kåda i skogen och tuggade på. Sen satte jag den i listen så här, berättar hon och visar.

– Mamma blev inte glad.

Rummet har alltså bröstpanel av gammalt snitt, en tapet som för tankarna till 40-50-tal, tänkespråk på väggen, kopparbunkar, radio med trächassi och ett porslin som minner om kaffestunder i bersån på landet.

– Vi har gjort allt jobbet själva. Inventarierna har vi köpt på loppis eller fått skänkta, säger Eva Norwald.

Kö och kokkaffe

På valborgsmässoafton öppnade köket och kön av intresserade boende på Grönboda var lång. Kokkaffe dracks, kakor åts och bland allt det goda kröp det fram minnen och historier från den tid då de runt bordet var yngre. Precis så som det var tänkt.

– Vi hade en här i morse som inte ville gå hem. Hon var på kalas tyckte hon och då var det ofint att bryta upp tidigt. Hon satt i två timmar, berättar Kristina Öster som precis som sina kollegor var klädda i kläder från förra seklets tidigare år.

Bondköket ska vara en oas och det står de boende fritt att använda det. Vill någon av dem hålla kalas där går det att boka hos personalen.