Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bonds framtid finns i 60-talet

Annons

James Bond återuppstår än en gång, rapporterar BBC. Den här gången återvänder han till 60-talet, som kanske är den brittiske agentens storhetstid, åtminstone som han gestaltades av en ung Sean Connery i ”Agent 007 ser rött”, 1963. Eller ”Agent 007 med rätt att döda”, 1962, som var den allra första Bond-rullen med Connery.

Det är författaren William Boyd som kommer att skriva den nya Bond-boken, den är planerad att ges ut under 2013. Boken har ännu inte fått någon titel men Boyd har sagt så mycket att berättelsen kommer att vara en ”klassisk Bond”.

Boyd är inte den förste författaren som nappat på erbjudandet att skriva en ny Bond-roman. Tidigare har uppdraget att skriva en ny Bondbok gått till åtminstone fyra andra författare, som alla förlängt Bonds liv i böckernas värld, bland andra Kingsley Amis. Sammanlagt rör det sig om nästan 30 böcker. Den senaste, ”I djävulens tjänst”, skrevs av Sebastian Faulks.

Uppenbarligen har arvtagarna till Ian Flemings kvarlåtenskap gett carte blanche till några utvalda författare som vill hålla liv i karaktären Bond. För att inte tala om alla mer eller mindre fantastiska filmatiseringar som kommit under de senaste decennierna där Bond på sin höjd får ge uttryck för sitt brittiska jag genom att beställa en vodka martini – ”shaken not stirred”.

Ser man till alla nya Bondböcker som skrivits sedan Ian Flemings död kan man skönja två trender. Dels de som håller fast vid Flemings originalkaraktär, den oklanderlige gentlemannen som nöjer sig med en Beretta i ett axelhölster och dels de som låter honom bli en staffagefigur i spektakulära tekniska orgier.

Det är inte lätt att ta över en inarbetad karaktär. Osökt kommer jag att tänka på vad som kunde hända om de som förvaltar Astrid Lindgrens arv, Saltkråkan AB, skulle tillåta att Pippi Långstrump blev allmän egendom. Saltkråkan AB tillåter inga nya varianter av Pippi, inte ens på en amatörteaterscen.

Men säg att de skulle ändra sig. Plötsligt skulle vi få Pippi-historier där Kling och Klang förvandlats till piketpoliserna Rutger och Roger, utrustade med skottsäkra västar och Sig Sauer-pistoler – på jakt efter den skolkande Pippi. Och Tommy och Annika skulle bli Ali och Nour. Exemplariska och skötsamma barn till invandrare som förskräcks av Pippis vilda upptåg.

Det verkar väl lite intressant ändå?

Mer läsning

Annons