Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Börja spara tidigt till studentexamen - firandet kostar lika mycket som ett körkort

En månad sedan studenten och firarfebern har lagt sig, för att ersättas med ekonomisk baksmälla?

För första gången (sedan jag själv tog studenten 1985) har jag på nära håll varit involverad i studentfirande och jag har definitivt känt av en stabil och tydlig blodtrycksförhöjning de senaste veckorna.

Sonen beställde studentmössa redan i november, från företaget som inbjuds av skolan/elevrådet (!) för att mäta skallarna på eleverna och visa upp sitt glammiga ”extra-allt-sortiment” på det intilliggande hotellets lyxiga ”top-floor”. Mössa med extra allt, ur den blanka, exklusiva katalogen: 1 700 kronor.

Jag föreslog faktiskt att vi skulle kolla utbudet på Myrorna, men fick inget gehör.

Så var det dags att köpa kostym, skjorta, slips och skor. Vi snålade och landade på ungefär 3 000 kronor. Många hamnar ju betydligt högre än så. Jag föreslog faktiskt att vi skulle kolla utbudet på Myrorna, men fick inget gehör.

Så var det dags för plakat. Att få ett foto kopierat i storformat och limmat på en tryckt kartongbit kostar cirka 350 kronor. Jag fixade den själv med jobbets kopiator, en kartongbit och ett kvastskaft.

Kalas för släkten är inte gratis heller. Smörgåstårta och vanlig tårta till cirka tio personer. En tusenlapp.

Jag har hört vänner uppgivet berätta om lyxiga mottagningar med tryckta inbjudningskort, proffsuppsättning av hår, nagelfixande på salong, spray-tan för vackert sommarbrun hud, balklänning, festklädsel för resten av balkvällen och så själva studentklänningen, förstås.

Stadens krogar vet att slå mynt av ungdomarna och suga på karamellen så länge det går.

Därtill en handfull utekvällar, där det sker någon sorts nedräkning, med start 100 dagar före examensdagen. Biljett till de olika tillställningarnas entré kostar 350 kronor. Inget annat än just entré ingår – om nu någon trodde det.

Stadens krogar vet att slå mynt av ungdomarna och suga på karamellen så länge det går.

Så närmade sig den stora dagen och då skulle det betalas 500 kronor för studentflaket. Dyrt! Vi muttrade, men betalade.

Då kom nästa chock: Ljudanläggning skulle hyras till flaket: tio proffshögtalare, med elverk till. 11 500 kronor var kostnaden för detta. 650 kronor per elev. Vi drog i nödbromsen, opponerade oss och ifrågasatte.

Sonen började också känna att pengarna rullade på ett okontrollerat och oförsvarligt sätt. Vi kontaktade den som ordnade utrustningen och undrade om det verkligen stämde. (Är härligheten för övrigt försäkrad? Nej, den som råkar välta en högtalare skulle få stå för det själv). Det slutade ändå med att vi högst motvilligt betalade.

Egentligen borde de väl inte skandera ”fy fan vad vi är bra” – utan ”fy faaan vad vi HAR DET bra!”.

Och så ska det väl vara en present till studenten också, men efter den här cirkusen finns risk att det är ganska tomt i kassan. En klapp på axeln? Funkar det?

Egentligen borde de väl inte skandera ”fy fan vad vi är bra” – utan ”fy faaan vad vi HAR DET bra!”. Om det sedan dessutom är samma ungdomar som har klimatstrejkat från skoldagar, så blir det så oerhört falskklingande och ihåligt att jag vill gråta.

Det är dags att uppmana nyblivna föräldrar att inte bara spara till barnens körkort och första egna lägenhet, utan också till studentfirandet. Det kostar nämligen ungefär lika mycket som körkortet. Och sammantaget pungar en årskull uppskattningsvis ut mer än en halv miljard på firandet. Varje år. Fy fan, vad vi har det bra ...

”Mamma Maria”

Sköllersta

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel