Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Började vänligt och slutade med bråk

Det började så kärvänligt men slutade med hårda ord.
När det allsvenska hockeyderbyt mellan Bofors och Örebro Hockey återupptogs där det slutade en vecka senare så var det inte bara en – utan två – domare som hamnade i fokus.

Den ene hyllad och hjälteförklarad av en hel arena. Den andre ordenligt utskälld av Örebros spelare i allmänhet och tränaren Peter Andersson i synnerhet.

Jag har alltid beundrat de människor som väljer att bli domare. Ständigt utskällda och bespottade. Uppmärksammas bara när de gör fel. Vad är det som driver dem? Samtidigt är jag och en hel idrottsrörelse tacksamma för att de finns. Inga domare, inga matcher. Så enkelt är det.

Därför kändes det så bra när domaren Wolmer Edqvist, tillsammans med Bofors akutsjukvårdare Peter Carlsson, hyllades för sin hjälteinsats förra söndagen. Tillsammans räddade de livet på Örebro-spelaren Niklas Lihagen som drabbades av hjärtstopp på isen.

Värmlänningen Wolmer har varit Örebro-publikens speciella hackkyckling under flera år. Ofta hånad för sina domslut, inte minst av högljudde sportchefen Mikael Fahlander på läktarplats. Nu är Wolmer plötsligt en hjälte.

Det var också rörande att se när Markus Gustavsson, ordförande för Örebro Hockeys supporterklubb Fjortontre, gav BIK-sjukvårdaren Peter Carlsson en riktig björnkram. Vuxna män kramar inte andra vuxna män i machosporten ishockey, mer än efter ett mål. Och i synnerhet kramas inte två personer som representerar trätobröderna Örebro och Bofors. Ishockeyn skulle må bra av fler såna kramar, inte minst på läktarplats där tonen ofta är rå och aggressiv.

Det märktes att båda supporterklubbarna var tagna av det som hänt senaste veckan. BIK-support ansträngde sig verkligen för att heja fram sitt lag. Bara vid ett tillfälle kom det en ”hata, hata, hata Örebro-ramsa” men den tystades snabbt ner av övriga publikens buanden.

Örebros supportrar valde att åter hylla Niklas Lihagen. Denna gång med skyltar med siffran 71 på, Lihagens tröjnummer.

Men nere på isen blev det snabbt vardag igen. Den snabbinkallade domaren Sören Persson stod inte högt i kurs i Örebro-lägret. Peter Andersson morrade som en arg hund på presskonferensen efteråt. Peter hamnade i en dispyt med domaren efter att Gustav Gräsberg slagits blodig i ansiktet utan åtgärd. Uppfattade inte situationen riktigt men regeln säger att det ska vara 2+2 minuters utvisning vid blodvite så jag kan förstå Örebro-tränarens frustration i ett så pass viktigt läge av matchen.

Jag kan även tycka att det var lite löjligt av Persson att dela ut ett matchstraff till den genomtrevlige assisterande tränaren Lars ”Mozart” Andersson för att han gjorde tummen upp vid Bofors 4–2-mål. Som elitseriedomare borde han ha bättre känsla än så.

Men framför allt tycker jag att det är synd att den match som kunde ha blivit en så fin hyllning till Niklas Lihagen, Wolmer Edqvist och Peter Carlsson slutade i tröttsamt tjafs om domaren.