Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Borta bäst - ÖSK:s nya oväntade trend

Hemma pest, borta bäst. Traditionellt hemmastarka ÖSK har i år förvandlats till ett av seriens bästa bortalag.
Det är en lika oväntad som efterlängtad utveckling.

Efter tre mål och en ny stabil insats på bortaplan så är det faktiskt inte bara min efterhängsna vårförkylning som gör att jag gnuggar ögonen. Tre segrar av fyra möjliga utanför Örebros gräns är en start som förvånar även en förhärdad sportjournalist.

I alla år har vi mumlat att om ÖSK bara kunde bli ett bättre bortalag så är serietoppen ingen utopi. Plötsligt händer det bara, för att låna en populär slogan.

En gång är ingen gång (AIK). Och segern mot BP kanske inte helt orimlig. Men metodiken, lugnet och effektiviteten mot erkänt svårbesegrade Gefle imponerar. Faktiskt såg det långa stunder ut som om ÖSK-spelarna till och med trivdes denna kylslagna kväll på Strömvallen.

En del av framgångsfaktorn kan förklaras med ändrade rutiner också vid de kortare bortaresorna. En annan lanserades av kloke mittfältaren Magnus Kihlberg, ”på bortaplan kan vi spela med ett annat tålamod än hemma där publiken kanske buar om vi inte trycker på framåt från start”.

En tredje är att han själv. Magnus Kihlberg är just nu svaret på den efterlysning jag gjorde efter förlusten mot Gais – han har återtagit rollen som ledare på planen. Efter en strulig försäsong, och ett par matcher som inhoppare, är han åter fältherren i ord och agerande. Det märks så tydligt i en tuff bortamatch.

Jag slås också av ÖSK:s markanta högerinriktning. De allra flesta målchanserna mot Gefle skapades från högerkanten. Oftast via inspel från framstormande Astvald och Bedoya. Och båda segermålen mot AIK och BP kom via högerinlägg. Ändå vill jag lyfta fram spelskicklige högerbacken Patrik Anttonens del i denna positiva kantring. Hans spelsinne öppnar för kombinationer som på andra sidan blir något mer enkelspåriga.

En annan notering i mitt block denna kväll är Kim Olsens uppoffrande slit – defensivt. Sista kvarten var dansken ÖSK:s bäste mittback när Gefle lyfte långt och högt.

En underskattad egenskap, enligt tränare Boström. Ja, helt klart. Men frågan är om det är en anfallares uppgift i längden? Knappast ett alternativ för Paulinho i alla fall.

Sedan vill jag ta fasta, i ordet rätta bemärkelse, på en glädjande detalj. Samuel Wowoah fick äntligen utdelning på en frispark. Ett ÖSK-mål på en fast situation fick alla att jubla hejdlöst.

I denna segeryra vill jag ändå fästa viss uppmärksamhet på ett tema som bör bli nästa barriär att riva för ÖSK. Hemmaspelet? Nej.

ÖSK:s förmåga att vända underläge till seger.

Sixten Boström har nu lett laget i 67 allsvenska matcher. Bara tre gånger har det hänt att ÖSK vunnit när motståndaren gjort första målet i matchen.

Och aldrig på bortaplan.

Säsongen 2008 vände man mot Sundsvall (0–1 blev 2–1) och Helsingborg (0–1 blev 3–1). Enda tillfället 2009 var sent på hösten mot Halmstad (0–1 blev 2–1).

I några fall har laget också nått oavgjort. Statistiken är ändå nedslående.

Förvisso är första målet väldigt viktigt för en matchbild. Men för ett lag med höga ambitioner, för ett lag som vill tillhöra den allsvenska toppen, måste underlägen kunna vändas till trepoängare då och då. Tre gånger på drygt två år är inte godkänt.

Jag ser två förklaringar:

1.Sixten Boström är en tränare med en mycket tydlig spelidé. När den fallerar finns för få kraftfulla alternativ. Och byten sker ofta sent i matchen. Ibland vore det välgörande med ett byte eller två redan i pausvilan för att ruska liv i laget när spelet haltar.

2.Baklängesmål har blivit en mental belastning. Ett underläge påverkar självförtroendet i laget mer än det rimligen borde göra. Det är dags att synliggöra frågan, kanske till och med ta hjälp av någon utomstående expert för att inte drabbas av låsningar under pågående match.

Sedan finns det så klart en helt annan lösning. Gör alltid som mot Gefle - första målet.

Allra sist: På väg till Gävle passerade vi Fagersta som vid infarten välkomnar besökarna med följande slogan: ”Här får du livstid”. Skulle inte det budskapet passa bättre i Kumla?