Annons
Vidare till na.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bosnier bygger kulturcentrum

Bosniska islamiska församlingen tänker bygga ett kulturcenter norr om Rosta. På torsdagen gavs bygglov och man hoppas komma i gång med bygget om ett år.

Församlingen har hyrt olika lokaler i omkring 17 år. Sedan några år har dock planerna varit att bygga en egen lokal och samla all verksamhet under samma tak. På torsdagen beviljades församlingen bygglov för sitt kulturcentrum.

Ett stort steg

– Alla människor önskar för sig själva eller för sina organisationer att ha något för sig själva, säger Hazim Gurda, som ingår i församlingens projektgrupp för bygget. Att få bygglov är ett stort steg för församlingen.

– Det betyder mycket för oss att Sverige och Örebro tycker om Bosniens folk. Vi har inte haft några problem och ingen har sagt nej. Det är gått väldigt snabbt, säger Nuhic Munib i projektgruppen.

Det ska bli en del med idrottshall, en del med allaktivitetshus, där man eventuellt kommer att öppna en restaurang så småningom, och så en del för religion och seminarier.

– Det kommer inte att bli en riktig moské eftersom en sådan ska ha en minaret och det blir det inte här. Men det blir en plats för troende att utöva sin religion, så det blir en riktig moské inuti, säger Hazim Gurda.

Öppet för alla

De är noga med att påpeka att de inte kommer att bli en lokal bara för dem.

– Det ska vara öppet för alla, säger Nuhic Munib.

Församlingen ska själva samla in pengar till bygget och även titta på banklån. Dessutom vänder man sig ut mot världen.

– Vi tillhör även den Bosniska islamiska samfundet i Bosnien och vi är vana vid att man samlar in pengar från bosniska församlingar i hela världen åt varandra. Storimamen i Bosnien har lovat att hjälpa oss den här gången, säger Hazim Gurda.

Församlingen hoppas kunna sätta spaden i marken någon gång efter semestern nästa år.