Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

1800-tal möter 2000-tal i Mårsta

Renoverat. Det tvåhundra år gamla huset i Mårsta har fått ett nytt liv. Maude och Lars Kjellsson har totalrenoverat och lyft huset in i 2000-talet.

Annons
Gammalt och nytt. Köket har fått ett rejält ansiktslyft. Det gamla finns kvar och det nya får hållas i ett hörn av köket.

NA hälsade på för fem år sedan, när huset renoverades. På de bilderna ser man kala timmerväggar, gamla slitna tapeter och korkmattor. Arbetet verkar ändlöst.

I dag kliver vi in i ett välrustat, modernt och väl genomtänkt hus. Men trots det har paret varit noga med att behålla känslan från förr. Man ska känna att huset trots allt är tvåhundra år gammalt.

Maude berättar att huset funnits i Lars släkt länge. Hans mormor och morfar köpte det av en släkting under tidigt 1900-tal. Kanske var det även en släkting som byggde huset 1808? De vet inte riktigt.

Vi kliver in i entrén, bakom gula dubbeldörrar, och kommer in i en nybyggd del av huset. Maude förklarar att en utbyggnad blev den bästa lösningen för att få till en bra hall. Annars hade de fått ”stjäla utrymme” från andra delar av huset.

I utbyggnaden finns också en ny trappa till övervåningen (den gamla var jättebrant) samt ett allrum på övervåningen.

På nedervåningen, innanför den nya hallen, finns också ett stort kök med både moderna saker som vinkyl och gamla som vedspis. Där finns också en matsal och en mindre sal som är inredda i tidig 1800-talstil. Men där finns också ett spa med nedsänkt bubbelbadkar, tvättstuga och en stor inglasad altan. 1800-talet möter 2000-talet.

– Vi ville ha kvar den gamla stilen så mycket som möjligt, säger Maude som lagt ned arbete på detaljer som tapeter, gardiner och möbler. I sovrummet sitter i dag en tapet som starkt påminner om den gamla som fanns där. De kakelugnar som funnits, har renoverats och andra har byggts till.

I princip är hela nedervåningen sällskapsutrymmen med soffgrupper och matgrupper på flera ställen.

– Vi är en stor släkt och det känns bra att det finns plats när alla träffas, säger Maude.

Vi tar trappen upp och kommer in i ett litet allrum som har öppet upp i nock och utsikt över åkrar och ängar.

– Huset har många fönster, det är underbart att kunna följa årstidernas växlingar i naturen och via jordbruket på åkrarna intill, fortsätter hon.

På övervåningen ligger parets sovrum, ett gästrum samt vardagsrummet/ tv-rummet.

Nästan genomgående är de gamla takstolarna frilagda och på övervåningen är det gamla golvet framtaget och slipat. De är en av många detaljer som påminner om husets ålder. Lite här och var har paret dekorerat med gamla saker som binder ihop nutid med dåtid. Det kan vara en gammal leksak eller ett stort skåp.

I dag är huset renoverat och klart men det finns mer att göra. Maude pekar och visar på den gamla uthuslängan. Nu är det dags för den.

Mer läsning

Annons