Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

40-talister fast i villaområden

Brist på bra alternativ att flytta till gör att många av länets 40-talister bor kvar i sina villor – trots att de gärna vill sälja. Ett faktum som påverkar resten av bostadsmarknaden.

Annons
Vy över Rynninge.

Enligt färska siffror från Mäklarstatistik har bostadsmarknaden återhämtat sig. På många håll i landet ligger bostadspriserna på samma nivå som innan finanskrisen. De tre sista månaderna förra året steg priserna på bostadsrätter med 14 procent i Örebro län. Under samma period steg villapriserna med fyra procent. En orsak till att bostadsrättspriserna ökar är bristen på bostadsrätter, villaägare som vill sälja har svårt att hitta ett bra alternativ att flytta till. Det finns många som vill köpa, men få vill sälja.

- Det gör att det blir många spekulanter på ett intressant objekt, vilket bidrar till att priset hålls upp, säger Claudia Wörmann, analysansvarig på Mäklarsamfundet.

En annan orsak till att bristen på bostadsrätter uppstått är finanskrisen, nyproduktionen av bostäder har i stort sett stannat upp.

Inget att flytta till

Att många 40-talister som vill sälja sina villor och flytta till mindre bostäder ändå bor kvar beror på fler orsaker än brist på bra alternativ att flytta till.

- Deras villor är lågt belånade, så de har låga boendekostnader, fortsätter Claudia Wörmann.

Men den största orsaken i Örebro är alltså bristen på bra alternativ att flytta till.

- Många tror att äldre som säljer villan vill flytta till mindre lägenheter, men så är det inte. De vill ofta ha ett mindre enplanshus eller en stor lägenhet.

Alla vill inte bo i Örebro

Av de 216 bostadsrätter som såldes i länet under perioden ligger 164 i Örebro.

Att det inte finns några bostadsrätter eller lämpliga hyreslägenheter alls på en del mindre orter bidrar också till att 40-talisterna blir kvar i sina stora hus. Alla som bor i mindre kommuner på landsorten vill inte flytta in till en stad när de blir äldre. Att 40-talisterna avstår från att sälja sina villor får konsekvenser för hela bostadsmarknaden. Unga som bildar familj och vill flytta till villor får svårare att hitta bostäder, vilket i sin tur gör att de bor kvar i sina lägenheter. Vilket gör att unga som vill flytta hemifrån också får svårare att få tag i en lämplig bostad.

Mer läsning

Annons