Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt fler sålda sommarstugor i länet

Det är blomstrande tider för försäljning av sommarhus i Örebro län
– Det är nu folk längtar till semestern och köper fritidshus, säger Claudia Wörmann, analysansvarig på Mäklarsamfundet.
Länsborna betalar i snitt 709 000 kronor för en sommarstuga.

Annons
Claudia Wörmann, analysansvarig på Mäklarsamfundet.

En pågående lågkonjunkturen har inte påverkat försäljningen sommarstugor Örebro län i någon större utsträckning. Under perioden april 2009 till Mars 2010 ökade istället försäljningen av fritidshus med 1 procent, i jämförelse med samma period året innan. Det visar färsk statistik från Mäklarsamfundet.

– Det som styr försäljningen mer än någon annan marknad är att det är en större obalans mellan tillgång och efterfrågan, säger Claudia Wörmann.

I snitt kostar ett fritidshus i Örebro län 709 000 kronor. I hela riket är genomsnittspriset 1 237 000 kronor. De som köper ett fritidshus i länet betalar i snitt 10 618 kronor per kvadratmeter.

– Vi har mycket fritidshus i landet men de kommer sällan ut till försäljning, säger Claudia Wörmann.

Går i arv

Enligt henne är det mycket vanligt att fritidshusen går i arv och ägs i generationer.

– Den som ärver ett hus behåller det gärna. Det kan ha med att det finns ett sentimentalt värde av huset. Kanske har man spenderat sin barndoms somrar i huset. Oftast kostar inte fritidshusen så mycket för ägarna heller, eftersom de ärvt dem. De är redan avbetalade, säger Claudia Wörmann.

Sommarstugorna kommer oftast ut till försäljning först när det händer något inom familjen, som exempelvis dödsfall eller separation.

– Det kan vara så att fritidshuset är belånat. Då kan det vid en skilsmässa bli aktuellt att sälja fritidshuset. Likadant är det vid ett dödsfall inom familjen, säger Claudia Wörmann.

Prismässigt så är det dyrast med fritidshus på Gotland, Öland, längs med västkusten och i Stockholms skärgård.

– Det finns fritidshus i de flesta prisklasser. Vissa fritidshus kan kosta lika mycket som en villa, säger Claudia Wörmann.

Mer läsning

Annons