Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Annorlunda boende i Nora

För 25 år sedan döptes Anna-Karin Sjöquists son i Noras dåvarande församlingshem. Då anade hon inte att hon en dag skulle bo i huset.

Annons
I hallen står ett skåp efter Anna-Karin Sjöquists mormor, vilket före det hade stått i ett stall. Tavlan ovanför soffan i tv-rummet är ett tyg.

Anna-Karin öppnar dörren och ropar hej efter att ha sett våra vilsna blickar vandra över brevlådan. Vi kliver in genom först en och sedan ännu en mintgrön dörr, hänger av jackorna i en nedre hall och tar den blekblåmålade trappan upp till själva lägenheten. Redan i trappan charmas man av lägenheten. Ett välvt, djupliggande fönster släpper in ljus och låter vårsolen sila över golvet. På det mintgröna trappräcket hänger en blomsterlåda och från taket smala glasvaser med skott av murgröna. Faktum är att hela lägenheten är smakfullt prydd med blommor: Murgröneskott, buketter, ormbunkar i vardagsrumsfönstret och enstaka blomkvistar i glasvaser.

– Blommor är min passion i livet, säger Anna-Karin, och berättar med inlevelse om trädgården i stugan i Öskevik.

Här, i Noras före detta församlingshem, har hon bott i sju år. Hon hyr lägenheten på ovanvåningen, i det som tidigare varit församlingshemmets tjänstebostad. Hyresvärden bor en trappa ner.

– Min son döptes faktiskt i huset en gång, berättar Anna-Karin.

Lägenheten är en trea på strax under 70 kvadrat. Både i vardagsrummet och i köket återkommer de djupa, välvda fönstren och där har Anna-Karin och sambon Leif valt bort gardiner, för att fönstren ska komma till sin rätt. Undantagen är i sovrummet och arbetsrummet, där fönstren är av enklare karaktär.

– Mamma har haft en tygaffär och när jag är ute efter något tyg går jag dit och kollar vad hon har i sitt lager, säger Anna-Karin, som har ramat in flera tyger och även smyckat skafferidörren i köket med tyg föreställande grenar och citroner.

Några möbler är nya, men en del är second hand och flera är arvegods, mest efter Anna-Karins mormor.

I vardagsrummet står ett litet bord med tillhörande stolar, en skänk och ett skåp i mahogny, som är just efter hennes mormor. Ett sideboard i teak är ett fynd från en andrahandsbutik.

Ovanför det hänger en avlång ram med plats för flera bilder, och hon berättar att trädgårdsbilderna egentligen är tidningsurklipp.

– Jag gillar personligt med moderna inslag, berättar Anna-Karin.

Väggarna går i vitt och golven är trägolv. I köket finns det mycket gröna detaljer.

– Ibland snöar jag in på en färg. Då kan jag komma hem med vilken pryl som helst, i just den färgen, skrattar Anna-Karin.

Det finns mycket att titta på. Hon har en förkärlek för runda former vilket avspeglar sig i flera prydnadsföremål. I en hylla står en liten bur med vaktelägg. En glascylinder i köket är fylld med gröna prydnadsäpplen.

I sovrumsfönstret står en dansade miniatyr-Elvis som drivs av solljus.

– Den har Leif köpt, säger Anna-Karin, och berättar att Leif egentligen har en helt annan stil. Han har dock släppt över ansvaret för inredningen på Anna-Karin.

– Det jag föll för med lägenheten var charmen, att den är unik. Jag gillar formen, fönstren och läget. Det är lite opraktiskt att man bara kommer till badrummet via sovrummet. Men sedan dottern flyttat är det strunt samma.

Trivs. Anna-Karin Sjöquist trivs i trean i före detta församlingshemmet i Nora. På trappräcket i hallen vittnar en blomlåda om hennes stora passion: Växter. Så även takhängda vaser med murgröneskott. Kristallkronan är arvegods.
Mormors skåp. I hallen står ett skåp efter Anna-Karin Sjöquists mormor, vilket före det hade stått i ett stall. Tavlan ovanför soffan i tv-rummet är ett tyg.
Ljus och prydnad i ett. I sovrummet finns de här ljuslyktorna som man kan dekorera med olika föremål.
Fynd. I en secondhandbutik fann Anna-Karin ett sideboard, svensktillverkat i teak till kanonpris.
Sovrummet. Tavlor med naturmotiv. En liten vas hänger från gardinstången med ett skott från murgröna i. Lampan är second hand.

Mer läsning

Annons