Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arne, 80+ totalrenoverade

Inte många gör om sitt hem totalt vid 80 +. Men det har Arne Norberg gjort. Han bor nu i en tvåa som likaväl skulle passa en 20-åring.

Annons

Utifrån är huset på Norrbackagatan i Örebro inget märkvärdigt. Ett typiskt 70-talshyreshus med intetsägande fasad. Men när man kliver in i Arne Norbergs lilla tvårummare blir det annorlunda.

Där möts man av det allra senaste i möbelväg, vackert konstglas och starka färger.

– Jag gjorde om allting efter att min fru dog. Jag orkade inte bo i en lägenhet som påminde så mycket om henne. Vi gifte oss då hon var 17 och jag 22 och så levde vi lyckligt ihop i 54 år ...

Så Arne skänkte bort de gamla tunga

ekmöblerna och i stort sett precis allt annat möblemang till släkt och välgörenhetsorganisationer. Sedan gick han till en möbelaffär och bestämde hur det nya skulle se ut.

– Jag ville ha en lägenhet som gick i svart, vitt och rött, säger Arne som är en man med god och säker smak.

En annan stor förändring i lägenheten är golven. Det är heltäckningsmattor överallt utom i köket. Även i badrummet.

Hur fungerar det?– Det är jätteskönt då man kliver ut ur duschen. Men man måste förstås sitta ner och kissa, säger Arne.

Fördelen med den korthåriga heltäckningsmattan är, enligt Arne, att det räcker med att dammsuga. Det behövs ingen våttorkning.

– Det är lättskött och bra, konstaterar han.

Även köket är totalförändrat. Alla köksskåp är utbytta och golvet har blivit snyggt svart- och vitrutigt.

– Jag satte samma matta även på väggen bakom bänkskivorna för jag tyckte att det blev snyggt.

Köksrenoveringen genomförde Arne själv med hjälp av en god vän. Arne har nämligen arbetat hela sitt liv som byggare, som han säger. I många år var han vd för byggföretaget BRO i Örebro.

När han räknar efter visar det sig att han byggt fyra villor åt sig själv och familjen plus några sommarhus. Han har för övrigt en sommarstuga kvar utanför Nora och därför tycker han att han kan klara sig med den lilla tvårummaren.

Där bjuder han ibland sina söner på mat för sedan hustrun dog har han börjat laga mat och är en fena på fisk, särskilt gravad lax.

Gardiner är också något som han börjat intressera sig för på senare år. I garderoben finns flera par som han växlar mellan.

Några mer projekt på G?– Nej, nu är jag klar med lägenheten. Jo, förresten. Om jag får kanske jag glasar in balkongen och lägger på ett snyggt golv.

Mer läsning

Annons