Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åsas villa är full av vrår och vinklar

Kanske var det ödet som avgjorde den där natten för över ett decennium sedan. En natt av otaliga som Åsa Medin körde runt i bil med sin baby för att han skulle komma till ro. En lapp i brevlådan gav i alla fall resultat – gav drömhuset.

Annons
Mycket vinklar. Huset är personligt med mycket vinklar och prång och det bidrog till att Åsa Medin föll för huset. Den gröna kommoden är arvegods från Åsas mormor.

En söt syréndoft möter oss när vi kliver in i huset, som med sina olika vinklar och brutna tak ger en riktigt personlig prägel och hemtrevnadskänsla.

Hallen mynnar ut i ett sällskapsrum med vinklar som liksom bildar rum i rummet och flera fönsterpartier. Den gamla entrédörren med stora glasrutor släpper in både grönska och ljus.

Historien om hur huset blev deras är speciell. Nattliga bilturer med ett barn som hade svårt att sova, där Åsa åkte runt i trakten och ibland lade lappar i brevlådor till hus hon gillade.

– De gamla ägarna hade fått huset på precis samma sätt. De hade funderat lite löst på att sälja och nu tänkte de att det kanske var meningen att de skulle sälja till oss.

När Åsa klev in i huset för första gången klickade det direkt.

– Jag kände att jag älskade det. Det var prångigt, inte för perfekt och hade mycket känsla.

Vi går runt i huset när vi pratar. I sällskapsrummet står en grön kommod från 1800-talet som Åsa ärvt av sin mormor. Över lag är mycket av inredningen, men inte allt, lite äldre föremål från loppisar och auktioner. I musik- och matrummet, som går i vinkel och har två kakelugnar, står ett svart piano. Matgruppen i brunt är inköpt på auktion.

Köket är stort och ska på sikt renoveras, får vi veta.

En vedspis och en stenugn spär på hemtrevnaden.

– Vedspisen brukar jag elda i, men stenugnen har jag aldrig använt. Fast jag funderar på att baka pizza där någon gång, berättar Åsa.

Tillbaka i hallen följer vi trappan upp till övervåningen, tidigare vinden, som de förra ägarna gjorde beboelig.

– Vi har mest gjort ytskikten, målat om tak och väggar, säger Åsa.

På övervåningen har alla rum vackra trägolv. Trätaket är vitmålat. I tv-rummet finns en vitkalkad öppen spis samt utgång till en liten pittoresk balkong med morgonsol.

Taket är brutet och takhöjden skiftar lite. Här uppe finns också tre sovrum.

– När det gäller inredning har jag ett hopplock av sånt jag gillar, dyrt och billigt, gammalt och nytt. Jag köper sånt jag blir glad av. Tänker inte jättemycket på hur det ska passa ihop. Gillar jag något kommer jag bli glad när jag ser det, säger Åsa.

Det finns flera tjocka mattor i huset, många tavlor och gardiner. Flera rum går i grönt, bland annat köket, och rött kommer också igen.

Ett hus med stor inglasad veranda, ett rymligt kök och en trädgård på 3 700 kvadrat måste vara ett perfekt hus att umgås i, tänker jag. Det visar sig stämma.

– Jo, vi brukar ofta ha sommarfester, julfester och spontana tillställningar hos mig. Här finns ju plats. Då kan det bli musik långt inpå småtimmarna.

Växter och buketter skapar hemtrevnad.
I sovrummet. En sliten stol och gamla böcker är fina detaljer i sovrummet.
Balkong med morgonsol. Här sitter Åsa gärna och dricker sitt morgonkaffe.
matsal. I huset finns flera kakelugnar. Lampan är två hålmönstrade rislampor som Åsa har satt ihop.

Mer läsning

Annons