Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Bäst i huset är lilla Olle"

Egentligen hade Kristina Nordvall tänkt sig ett sekelskifteshus med högt i tak och pärlspont på väggarna. Den typ av hus som omger villan på Slussgatan 13 A. I stället bor familjen Nordvall-Tångring sedan ett och ett halvt år tillbaka i en funkisliknande villa byggd 1984 – och stortrivs.

Annons
Lilla toaletten nere går i filmstjärnornas tecken.

– Det var då vi tittade på huset för andra gången som vi insåg att här skulle vi kunna bo. Läget är ju oslagbart med stadsparken utanför fönstret och gångavstånd till Oset och centrum, säger Kristina Nordvall.

Då Ulf och Kristina träffades för tre år sedan bodde hon i en lägenhet på Engelbrektsgatan i Örebro och han på en gård vid Tisaren. Våren 2009 såg de Slussgatan 13 A för första gången. Då ett hus med två lägenheter och i behov av renovering.

– Svärfar bodde hos oss i ett halvår, säger Ulf Tångring, och syftar på Kristinas pappa Yngve Nordvall som är den som förvandlat huset till en fräsch och vacker enfamiljsvilla.

Även om Ulf är vd för Färg Form visar det sig att det är Kristina som fattat de flesta besluten om husets färgsättning.

– Det här är den enda tapet jag valt, säger Ulf lite skämtsamt då vi står i arbetsrummet.

Hur tänkte då Kristina när hon bestämde färger och material för huset?

– Min utgångspunkt var att vi skulle följa husets utseende. Detta är ett fyrkantigt hus med raka linjer. Det skulle känts fel att göra en krusidullig inredning. Jag tror att det blir bäst om man följer husets egen stil då man inreder.

– Vi gillar Sydeuropa och en förebild för inredningen är en italiensk villa. Det är därför vi har relativt mycket stengolv.

Både köket och hallen har grå klinkerplattor. Väggarna i köket är målade i en sandfärgad ton som bryts av glasskivorna bakom bänkarna som är orange.

– Det är Kristina som målat på baksidan av glaset. Först var jag tveksam men nu tycker jag att det är jätteläckert, säger Ulf och hissar lille sonen i luften. Olle som för dagen är iförd byxor i precis samma orange färg som stänkskivorna.

– Glas är ett material som kommer stort både i hem och i kontorsinredning, förklarar Kristina som sysslar just med det sistnämnda i sitt arbete.

I köket finns inga överskåp, allting ryms i de utdragbara lådorna.

– Det är så mycket lättare att se allting man har i skåpen med den här lösningen, förklarar Ulf.

Mellan köket och vardagsrummet finns i dag en stor öppning. Den har Yngve Nordvall gjort. Vardagsrummets raka gardiner har ett ormbunksmönster som återfinns som tapet på hallens skjutdörrar.

– Jag tänkte först köpa ett Svenskt tenntyg men då jag hittade det här Sanderson-mönstret passade det bättre och det fanns också som tapet.

I huset finns en blandning av gamla och nya möbler.

– Morfar handlade med antikviteter och jag har fått en hel del hemifrån, förklarar Kristina.

Hur gjorde ni med era möbler då ni flyttade i hop?

– Det var ganska enkelt. Mina sålde vi på Blocket, Jag hade 23 annonser ute samtidigt, förklarar Ulf.

– Och sedan behövde vi bara hitta plats för Kristinas.

Nedervåningen är tv-fri. På övervåningen finns det gott om plats numera sedan de två lägenheterna slagits ihop och här finns en tv.

– Vi ville inte att tv:n skulle dominera vardagsrummet. I stället satte vi in en braskamin som vi sitter mycket framför och pratar.

På övervåningen finns också sovrummen och Olle har precis flyttat in i ett eget rum där det förstås finns saker ur Färg Forms barnkollektion.

– Mönstret Moln, som många känner igen, gjorde Gunilla Axen så tidigt som 1967. Det vi gjort sedan jag började är att renodla det som mönster i vår barnserie, förklarar Ulf.

Totalrenoveringen av huset tog ungefär ett år. Allt var klart till den efterlängtade lille sonen kom 1 april i år.

Vad är ni mest nöjda med i huset?

– Olle. Han är det finaste av allt i det här huset, säger Ulf och pussar lite extra på sonen.

Och därefter?

– Köket. Att vi bestämde oss för att skippa överskåp, säger Ulf.

– Ja, köket. Att det smälter ihop med resten av nedervåningen på ett bra sätt. Köket är ju ett så viktigt rum eftersom man är där så mycket av tiden, säger Kristina.

Är ni färdiga med all renovering?

– Nej, nästa år ska vi börja med trädgården. Den är faktiskt rätt stor och jag skulle gärna vilja ha ett växthus, säger Kristina.

– Och jag och Olle vill ha en pool, säger Ulf.

Numera är Slussgatan 13 A ett enfamiljshus. Ut mot gatan är fönstren små på, inåt gården större.
Ytterdörren harmonieras med husets strama form.
I arbetsrummet sitter Eco-tapeten som Ulf Tångring valde - på fem minuter.
Föräldrasovrummet går i lila ton. Tapeten är en Sandersontapet.
I direkt anslutning till köket ligger matrummet. Här har paret tagit upp en dörr mot uteplatsen.
Ljuskronan som hänger i ett hörn i matrummet har Ernst Kirchsteiger designat åt Färg & Form.
Bäst i huset – tycker Ulf om lille Olle ...
... och så de praktiska kökslådorna som ger god översikt över vad som finns i dem.
Stengolv möter trä. Från hallen ser man in i vardagsrummet. De antika möblerna och tavlorna i huset är arvegods från Kristinas morfar.
Familjen har gjort en ny trapp upp till övervåningen och lagt den i vardagsrummet eftersom huset inte längre har fler än ett hushåll.

Mer läsning

Annons