Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

BILDEXTRA: Tulpaner – en försmak av våren

Knalliga buketter i vilda färgkombinationer och naturliga arrangemang i pudriga pasteller. Två tulpantrender ger försmak av våren.

Annons

Trend 1: Naturen inneI naturen finns de vackraste accessoarerna. Och en av de hetaste trenderna just nu är att sudda ut gränsen mellan ute och inne. Naturen plockas in som den är och grenar, kvistar och till och med trädstammar hjälper till att skapa rätt känsla.

När det gäller tulpanerna placeras de gärna i stora fång tillsammans med grenar, pinnar och ris. Färgerna är i pudrigt pastelliga och naturnära toner. Ockra, lila och aubergine är några färg-exempel.

Arrangemangen förstärks av rustika tillbehör, gärna antika eller gjorda i organiska material som exempelvis stora korgar.

Trend 2: VitaminkickBlanda hejvilt så blir det rätt. Det här är blomstertrenden för alla som gillar glada färger och galna arrangemang. Störst effekt blir det med skarpa kontraster som när pastell blandas med knallfärger.

När det gäller tillbehören finns inga gränser. Tänk bortom de vanliga blomvaserna. Leta i barnens rum och i städskåpet. En legoburk i knallgul plast, en plastkanna i cerise eller en orange hink kan vara precis vad som behövs. Kolla vad du har hemma och lek loss.

Varning! Förleds inte att tro att de här färgsprakande buketterna inte passar i minimalistiska miljöer. Tvärtom. I mer sparsmakade sammanhang blir en knallig bukett det utropstecken som kanske behövs för att ge rummet en personlig karaktär.

Två gyllene regler

Det finns två gyllene regler som gäller alla blommor. Ett, satsa på att köpa rätt blomma i rätt säsong. Två, se till att blommorna är närodlade.

Just nu är 130 miljoner tulpaner i produktion i Sverige. Erica Dahlqvist, presskontakt för svenskproducerade tulpaner, värnar tulpansäsongen mellan nyår och påsk.

– Man ska längta efter tulpansäsongen. Många andra växter har blivit slit- och slängblommor året om och därför har man tappat intresset. Det vill vi inte med tulpanen.

När blommor odlas större delar av året blir dessutom kvaliteten sämre och belastningen på miljön ökar. I Sverige odlas tulpaner med förnyelsebara energikällor medan tulpanodlingar i Holland ofta drivs av fossilt bränsle. Kolla på etiketten var tulpanerna är odlade. En del är till och med miljömärkta.

Hur länge ska en tulpan hålla?

– Fem till sju dagar håller en svenskproducerad tulpan med en lök som är tolv centimeter i omkrets.

Stora fång och naturliga material. Nästan utekänsla, fast inne.
Höga buketter passar inte på matbordet. Men tulpaner är fina med korta stjälkar också. Foto: Jessica Gow/Scanpix
Kvistar från naturen passar buketterna.
Har du ingen vas med rustik känsla – gör en själv. Här är garn lindat och fäst med hobbylim kring en gammal vas.
Rött, gult och rosa. Kontraster och härliga blandningar. Mixa – det kan inte bli fel!
Bildtext 10: Barnens legolåda är trendigaste vasen.
Leta vaser på nya ställen. En knallfärgad vattenkanna ger skön kontrast till pastellbuketten.
Rött och gult. Klara färger piggar upp.
Yellow Flight.
Leen van der Mark.
White Dream.
Abba.
Purple Prince.
Ben van Zanten.
Silver Dollar.
White Marvel.
Kung Fu.
Bilderna är hämtade ur Stora tulpanguiden. (Norstedts)

Så håller blommorna längre

1. Skär ny snittyta direkt.

2. Låt tulpanerna stå med plasthöljet i kallt vatten ett par timmar.

3. Ta bort plasthöljet och arrangera tulpanerna.

4. Byt vatten med ettpar dagars mellanrum.

5. Ställ dem så svalt som möjligt.

(TT Spektra)

Mer läsning

Annons