Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bildspecial: Eget timmerhus

När kommunen sålde tomter vid sjön Unden för en krona styck passade Gudrun Pärnarp på att ta tag i sin dröm – ett timmerhus i Tived, byggt efter eget huvud. Det blev en budgetvariant som ändå uppfyller alla hennes önskemål.

Annons
Takhöjden i kombination med utsikten mot sjön ger en härlig rymd. Soffgruppen utgör den röda hörnan med begagnade möbler och gardiner som Gudrun sparat på i många år. Hon säger att det där med att köpa nytt har mist sin glans. Hon tar hellre vara på det som redan finns.

Gudrun hade just fyllt 60 och träffat Jan-Olof.

– Han är en duktig hantverkare och han uppmuntrade mig i det här. Med hans hjälp vågade jag satsa på min dröm som jag egentligen haft sedan 1960-talet.

Som liten var Gudrun mycket hos släktingar i Tived. Senare byggde hon och dåvarande maken ett hus i byn. Senare bodde hon på annat håll, men längtade alltid tillbaka. Under några år blev lösningen ett fritidshus som hon renoverade men senare sålde.

– Men jag konstaterade att jag har min rot i Tiveden, så jag ville i alla fall bo här. När så chansen kom tog jag den. Tredje gången gillt i Tiveden!

– Jag hörde mig för och hittade en farbror i Finnerödja som kunde timra, tyvärr är han inte i livet längre. Virket är taget i tivedsskogen och sågat i en vanlig bondsåg, inget maskingjort.

Så startade byggetI januari 2005 var bygglovet klart, i början av maj göts bottenplattan och innan månadens slut var väggarna uppe. Lagom till jul flyttade Gudrun in.

– Det här är byggt med rått timmer och att bo i huset under torktiden är bara bra.

När timret torkar sjunker stockarna sakta. Därför krävs särskilda lösningar, så kallade gåsar, runt fönster och dörrar som huset kan ”glida” nedåt på. Ibland har Gudrun blivit lite trött på att det tar sådan tid att innan det går att göra det sista.

– Ibland har det inte gått att öppna vissa fönster, då får man plocka isär och justera. Och det tog ju flera år innan det var idé att sätta dit fönsterfoder. Det har sett skräpigt ut under tiden.

Här och där spricker det upp och blir glipor när träet torkar. Där har Gudrun petat in lindrev för att få tätt. Den enda isolering som annars finns är mellan stockarna där det ligger remsor av glasfiberull. Något ventilationssystem behövs inte heller.

– Det är endast självdrag. Luften känns alltid frisk i hela huset, och du ska se att tvätten torkar snabbt. Fast när det blåser hårt fladdrar det om lågan om jag tänder ljus, säger hon och skrattar.

Särskild miljöGudrun drar upp benen i soffan och låter blicken vandra runt, upp i taket där den stora, skira kristallkronan möter det grova.

– Det blir en särskild miljö med timrat, så ljuddämpat. Det naturliga materialet har nästan en andlig påverkan tycker jag. Och de första åren luktade det timmer.

En särskild miljö är också den lilla byn Tived med sammanlagt bortemot hundra hushåll. Där, som i övriga Tiveden, är det vanligt med timmerstugor. På senare år har flera sådana byggts, och ett bygge pågår just nu.

Att bo på ett ställe där man känner varandra gillar Gudrun Pärnarp.

– Alla här bidrar på olika sätt till att få liv i byn, man vinner inget på att vara anonym utan alla känner till varandra. Och här finns grävare, snickare och snälla grannar när spiklådan tar slut. Jag trivs så väldigt bra.

Köket blev det gröna hörnet. Skåpen köptes på Blocket för 4000 kronor. Så småningom ska de bytas ut mot ett modernt kök. Men gasolhällen ska Gudrun behålla ändå eftersom den fungerar även vid strömavbrott.
Trappan är alldeles för brant, men fick blir en provisorisk lösning. Snart byts den mot en spiraltrapp.
Mesta delen av byggjobbet, utom elen, har Gudrun gjort själv med hjälp av sin särbo. Men till kaminen tog hon hjälp av en murare. Den används flitigt när det är kyligt.
Byggandet av ett inglasat uterum är påbörjat. Men väggen mot gäststugan ska vara av trä så att det känns privat. Uterummet placeras utanför sovrummet, för där har man ändå inget behov av utsikt.
En byrå och ett skåp som Gudrun fått i arv passar väl in i stilen. Detta skåp har hennes pappas morfar tillverkat, men överdelen ser ut att ha tillkommit senare.
Gudrun Pärnarp har inget större intresse av trädgård. Så här blir det en häck, träd och buskar som ger en ombonad känsla utan att behöva skötas så mycket.
Gäststugan är bra när familjer kommer på besök, men hyrs också ut till folk som kommer för att vandra och paddla på de många leder som finns i Tivedens natur. Halvmånefönstret är högt placerat för att inte få insyn till grannen.
När timret torkar kan det behöva fyllas i med lindrev i hörnen.
På loftet finns tv:n med sköna fåtöljer, ett kontorsutrymme och bakom bokhyllorna dessutom en gästsäng.
Takhöjden i kombination med utsikten mot sjön ger en härlig rymd. Soffgruppen utgör den röda hörnan med begagnade möbler och gardiner som Gudrun sparat på i många år. Hon säger att det där med att köpa nytt har mist sin glans. Hon tar hellre vara på det som redan finns.
Knutarna kan göras på flera olika sätt. Detta är en klassisk dalknut. Utsidan av huset är struken med järnvitriol för att allt timmer ska gråna lika fort.
Badrummet fick bli mest blått. Den begagnade köksinredningen räckte även hit.

Fem tips

Bygger du ett timmerhus så flytta in så tidigt du kan. Kroppsvärmen hjälper till att torka timret.

Börja med en oöm golvbeläggning eftersom huset den första tiden blir som en snickarbod.

Lämna smala springor under golvlister/över taklister så du kan sticka in ett papper som skydd när du målar dem.

Tänk på vädersträck och grannhus när du placerar fönstren. Hos mig lyser morgonsolen rakt i badrumsspegeln så att jag inte ser någonting.

Gör en provisorisk lösning medan du bor in dig och känner av hur du vill ha det.

Fakta

Namn: Gudrun Pärnarp,¿med särbon Jan-Olof Johansson.

Byggår: 2005.

Ritat av: Gudrun själv.

Boyta: 70 kvadratmeter plus loftet. Dessutom gäststuga, förråd och carport.

Uppvärmning: Vattenburen golvvärme, luftvärmepump och bergslagskamin. Elförbrukningen kostar knappt 10 000 per år, inklusive varmvatten och hushållsel även i gäststugan.

Kostnad: Tomten 1 krona, bygget 600 000 kronor plus 80 000 några år senare till gäststugan.

Mer läsning

Annons