Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

BILDSPECIAL: Ett hus fullt av fiffiga lösningar

Jo, det är trångt. Men tvåbarnsfamiljen Hedberg trivs så bra i sin lilla Närkestuga att de inte vill flytta till något större. Lösningen har blivit en rad fiffiga lösningar. Och färre prylar.

Annons
En av Lenas många fiffiga idéer är att göra om en gammal lastpall till en skön sittpall.

För Lena Hedberg var det att återvända till sin barndoms by då hon och mannen flyttade in i Närkestugan i Bärsta. Farfarsfars stuga.

– Vi vet inte vem som byggde stugan, men min farfarsfar Gustav Andersson var den förste i vår släkt som bodde här. Och sedan bodde min farfar Knut här och när jag var barn även gammelfaster Alva, farfars syster, berättar Lena och visar en gammal bild från stugans ungdom.

Sommarstugestandard

Nu har den lilla stugan stått i över hundra år och varit med om en hel del förändringar. Fast timmerstommen är densamma och huset har fortfarande innanfönster så här års.

– Vi hyr huset av min far och när vi flyttade in för tio år sedan var här sommarstugestandard med 1980-talsstuk så vi har gjort om i stort sett alla rum.

– Ja, det mesta var lila eller lila och vitspräckligt och det var vävtapeter på många ställen. Exempelvis fönsterbrädorna, inflikar Marcus.

Varmförvaring i kylskåpParet började sin renovering i köket. Där stod en stor oljebrännare och på väggarna satt en lila glittertapet. I dag är ett gammalt fläckigt 50-talskylskåp det första man lägger märke till.

Det visar sig att kylskåpet används som förvaring för diverse prylar och inte till kylning av mat. Och att skadorna på framsidan är noga bevarade.

– Kylskåpet stod i en lada hos goda vänner till oss och skulle slängas. Jag har slipat framsidan och sedan vaxat den och nu har skåpet den rätta patinan, säger Marcus.

Fönsterbågar blev speglar

I vardagsrummet finns flera exempel på Lenas händighet och förmåga att omvandla gamla slitna saker. En fåtölj från Myrorna har fått ett lapptäcksmönster av spillbitar av möbeltyger. En lastpall har fått hjul och en dyna som gör den till en jättebra rullande sittpall då barnen ska se på tv. Här finns också flera gamla fönsterbågar som förvandlats till speglar.

– Ja, för det är lite mörkt och lågt i tak i sådana här stugor och det finns ett behov av att få in mera ljus.

Trångt sovrum

På nedervåningen har stugan traditionsenliga ett rum och kök. På övervåningen finns två sovrum och dem har barnen Alva och Hugo fått.

– Vi sover i en 140-centimeter bred säng i en garderob som är 160 centimeter bred. Men det fungerar bra för som vuxen är man ju ändå aldrig i sovrummet på dagarna, säger Lena.

Utanför Hugos sovrum fanns några kvadratmeter golvyta över och där har Lena sitt arbetsbord när hon skapar sina personliga dockor. Där finns också en dator.

– När det är så här trångt måste man ta till vara alla små utrymmen som finns. Men vi älskar det här huset med alla dess fel och brister så vi bor gärna lite trångt under några år.

Möbler ihopfösta

Sommartid har paret en stor trädgård och ett uthus där de kan hålla till om de vill pyssla med möbelrenoveringar eller något annat.

Och vintertid?

– Då rullar vi ut gråpapp och föser ihop möblerna i ena änden av rummet. Vi har faktiskt en förkärlek för att dra i gång grejer så här års fast vi kanske inte borde.

Det kan vara allt från att måla om gamla möbler som paret fyndat på en loppis eller till att bygga om något från Ikea.

– Vi har alltid haft ont om pengar. Men man kommer långt med uppfinningsrikedom och fantasi.

Lugna färger

Väggarna är företrädesvis målade i lugna jordfärger. Det har varit Lenas och Marcus sätt att skapa ett rofyllt och lugnt hem.

– Huset hade också en bestämd uppfattning om hur det skulle vara. Och vi följde den, säger Lena som tycker att det är lite speciellt att bo i sin farfarsfars stuga.

– Jag har ibland känt det som att någon stått bakom ryggen på mig och sagt ”jahaja, det där blir nog bra”.

En av Lenas många fiffiga idéer är att göra om en gammal lastpall till en skön sittpall.
Föräldrasovrummet är inte stort – men Lena och Marcus tycker att det är bättre att föräldrarna har det trångt än barnen.
Fåtöljen har Lena klätt om själv och i mitten är det lappar som fogats samman.
Det hänger gamla fönsterbågar med spegelglas i på flera ställen i hemmet – här i vardagsrummet. Tanken är att få in mera ljus i rummen.
I köket har Marcus byggt ett skåp där gamla lådor får plats. De är både snygga och bra till förvaring.
I dottern Alvas rum på övervåningen finns husets största kakelugn. Järnsängen var vit då den kom till familjen men har efter mycket arbete återfått sitt ursprungliga utseende.
Lena och Marcus Hedberg hyr sin Närke-stuga av Lenas far. De är fjärde generationen som bor i det lilla huset.
Gammalt möter nytt i kökstaket.
Köket är inte längre lila utan har fått en färgsättning som mer överensstämmer med husets själ.
Lena Hedberg gör dockor med ett mycket personligt uttryck i en typ av lera. Här ett tomtepar som bor i garderoben under stor del av året men som snart ska få en mer framträdande plats.

Mer läsning

Annons