Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bildspecial: Frodig hacienda mitt i Hallsberg

Att komma hem till Ronny Rosenlind och Ulla Bruhn är att få en känsla av Spanien. Det är mycket vitt och mycket betong och uteplatser. I trädgården blandas den känslan med den överdådiga frodigheten bland alla planterade och vilda växter.

Annons
Privat. Huset har två inglasade altaner. Den här ligger i anslutning till sovrummet.

Ulla Bruhn har bott i huset i Hallsberg i snart 30 år, sedan 1984. Ronny kom in i bilden senare och har bott här sedan 2004.

Båda två är händiga och fulla av idéer och det sätter sin prägel på huset och trädgården.

Ronny berättar att första gången han hälsade på Ulla stod en betongblandare i förrådet.

– Eftersom jag är murare kände jag att det var här jag hörde hemma, säger han med glimten i ögat.

Ronny och Ulla visar runt och säger att de hittat inspiration till sitt hem i hela världen.

Som betraktare kan man direkt se att det är mycket Medelhavskänsla med vita betongmurar, plattgångar och vitt lusthus. Som en extra blink åt det spanska/sydamerikanska är huset vitt och klätt med mexitegel. Skorstenen, som Ronny murat om, sticker upp som ett utropstecken med sin kurviga form med synliga svarta stenar i. Lite här och var finns speciella stenar, som Ronny plockat och valt ut, inte minst i Tiveden som han kommer från.

Just det kurviga är ett kännetecken i hemmet. Ronny gillar inte det fyrkantiga utan mycket av det han gör får mjuka former.

Överallt finns kluriga lösningar. Runt entrén har de byggt en inglasning som ger bra skydd mot snö och regn.

– Det är förberett för att vi ska kunna sätta in en rullstolsramp om vi skulle behöva i framtiden, säger Ronny.

Också i badrummet har de tänkt till för att kunna bo bra när de blir gamla. Förutom snyggt kakel och klinker, finns det som en ”tron” runt toan, en uppbyggd mur på vardera sidan. Båda murarna har en dragkrokskula inmurad. Ronny visar hur bra de är att ta tag i om man är gammal och svag och vill ta sig upp utan hjälp.

Paret har slagit ut många av väggarna på övre planet. Förutom badrum och sovrum är allt numera ett enda rum. I köksdelen har Ronny murat öppen spis, en spis-ö och ett skafferi. Men nu ska de snart göra om i köket och måste nog riva spis-ön. Där ska bli ett burspråk. De har som sagt många ideer och planer.

På sydsidan av huset finns en inglasad altan med öppen spis. Där sitter de när de har gäster. Utanför deras sovrum, i östläge, finns ännu en inglasad altan och den är deras alldeles egna uteplats. Där sitter de på morgnarna och när de är ensamma och kanske läser en bok.

På framsidan, vid entrén, finns också en uteplats, en skyddad vrå där de kan sitta vår och höst och ta tillvara på soliga dagar.

Men vi fortsätter, förbi entrén och in genom ett förråd, till trädgården. Huset är ett sutterränghus så trädgården ligger en trappa ner med en skog som närmsta granne. Här möts vilda växter och trädgård, bara åtskilda av ett staket som ska hålla rådjuren borta.

I trädgården finns två växthus, ett i betong och glas och ett i bara glas. Där finns ytterligare en uteplats med tak men utan väggar, samt mängder av rabatter. I trädgården finns också en konstgjord damm med tillhörande vattenfall, en fontän samt en önskebrunn.

Ulla och Ronny trivs.

Vattenspegel. Ulla Bruhn gillar sin trädgård. I dag finns även ett vattenfall och en damm där.
Ulla och Ronny har glasat in entrén.
Murat. Köket har en spansk prägel, inte minst genom den öppna spisen som Ronny Rosen lind murat upp.
Ronny Rosenlind och Ulla Bruhn är båda händiga och fulla av idéer.
Med en stensåg har Ronny gjort mönster i markstenen.
Detaljer. Ronny och Ulla har känsla för detaljer. Här en liten damm i trädgården.
Privat. Huset har två inglasade altaner. Den här ligger i anslutning till sovrummet.
Spanskt. Entrén till huset ger närmast en spansk känsla.

Mer läsning

Annons