Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bildspecial: Han blandar svenskt med tunisiskt

Man tar för givet att den utländska touchen på hemmet har sitt ursprung i samma land som familjen har bott, men då tar man fel. När det handlar om inredning är det Tunisien som gäller.

Annons
Claes och Ana Rosio har valt att inte ha mattor. De tycker att den mönsterlagda parketten är vacker i sig. Dessutom blir det lättstädat.

Under 20 år bodde Claes Mård i Dominikanska republiken i Västindien. Där träffade han sin fru Ana Rosio och där föddes deras son Julio. För sju år sedan valde de att flytta till Sverige och de senaste tre åren har de bott i en lägenhet i centrala Hallsberg.

Här är det inrett med en portion orientaliskt, friskt blandat med svenskt av äldre modell. Det är mannen i huset som är den inredningsintresserade förstår man snart.

– Jag är möbelsnickare och musiker, så jag är glad att jag fick tag i den här flygeln. Den är av bra kvalitet och har stått i Skottland. Nu skulle den bort från ett kapell i Närkes Kil så jag fick den billigt, berättar Claes.

Kuddar i bagagetUnder årens lopp har det blivit många semesterresor till Tunisien. En kort tid bodde Claes där också. Han har alldeles förälskat sig i deras traditionella mönster och hantverk. Vid varje hemresa är det något som följer med i packningen för att berika hemmet i Hallsberg. Särskilt kuddar, tyger och porslin.

En sak har dock paret med sig från Ana Rosios hemland – en känsla för att värdesätta hantverk och ta till vara det som redan finns.

– I Dominikanska republiken värderar man allting högt. Man slänger ingenting, så vi blev så förvånade när vi kom hit och såg att folk kasserar saker som är i stort sett felfria, säger Claes men medger att de faktiskt själva slängt en soffa efter bara två år.

– Vi köpte en ny av billig modell, men den höll helt enkelt inte, och gick till sist inte att laga mer. Då bestämde vi oss att aldrig mer köpa en ny möbel, utom sängarna. Sedan dess söker vi reda på gamla, gedigna möbler. Det blir charmigare!

Plansch på loppis

Det beslutet har lett till en härlig blandning där alla saker har sin historia. I salen står en soffgrupp handgjord i Italien, troligen på 1960-talet. På väggen hänger en tavla som är en kombination av en maffig ram och en skolplansch.

– Planschen hittade jag på loppis för 20 kronor. Det är så spännande att gå på loppis. Så många frågor vaknar om vad saker har använts till och var de funnits, i vems händer.

På ett bord står ett annat sådant fynd, en plåtkanna som ser ut att komma från Orienten. Rikt mönstrad och med en lustig pip.

Ambassadmöbel

Den stora matsalsmöbeln kom i Claes ägo när han jobbade med renoveringen av Skogaholms herrgård. Möblemanget, som även omfattar ett skåp, har en gång stått på en ambassad i Stockholm.

Från Skogaholm kommer också något som först ser ut att vara ett avställningsbord i all enkelhet. Men det går att lyfta på locket och där döljer sig ett självspelande piano.

– En kul möbel. Inte låter det särskilt vackert, men det går att stämma upp det, jag gjorde det till jul, berättar Claes.

Bord på Blocket

Ett lågt kantigt bord med fantastisk intarsia fångar uppmärksamheten. Det visar sig vara hopfällbart för att kunna ta med det i packningen på kamelen.

– Jag var hos en arabisk familj för att köpa en byrå som de hade annonserat ut på Blocket. Där fanns bordet och jag frågade om jag fick köpa det också. Efter viss tvekan gick det. Snart ska jag äta min 50-årsmiddag vid ett likande bord i ett beduintält, i Tunisien så klart.

FRONT
Lägenheten där Claes Mård och Ana Rosia Wagner bor ligger i ett före detta bankhus i Hallsberg.
Den originella kannan fanns på en loppmarknad för tio kronor.
Arabiskt bord med intarsia som går att fälla ihop för att ta med i beduinernas packning.
Det självspelande pianot är till vardags ett avställningsbord. Stolarna stämmer bra i stilen, men är köpta på annat håll.
Matsalsmöbeln skulle bort från Skogaholms herrgård, och Claes Mård passade på. Det är ju inte alla som har möbler som tjänstgjort på en ambassad. Dukar, kuddar och gardiner är köpta i Tunisien.
Claes och Ana Rosio har valt att inte ha mattor. De tycker att den mönsterlagda parketten är vacker i sig. Dessutom blir det lättstädat.
Detta är en skolplansch med bibelns berättelse om Josefs förhärligande. Tillsammans med en krusidullig ram fick den ett nytt liv.
Rokokobyrån med marmorskiva är svensktillverkad. Claes ropade in den på en auktion i Hallsberg för 1000 kronor. Lampetterna kostade 50 kronor på loppis. Men spegeln köptes nytillverkad eftersom det visat sig svårt att hitta en gammal med klart glas.
Handgjorda detaljer hör till sådant som Claes tycker om.
Lägenhet i hallsberg
Lägenhet i hallsberg

Tre meters takhöjd

Familjen: Claes Mård och Ana Rosio Wagner, med sonen Julio, 12 år.

Boendeform: Hyreslägenhet i centrala Hallsberg, i hus byggt i början av 1900-talet.

Boyta: Fyra rum och kök på 110 kvadratmeter.

Speciellt: Takhöjd är tre meter, olika stuckatur i varje rum.

Stil: Svenskt återbruk och egen import från Tunisien.

Claes tipsar

Mer läsning

Annons