Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bildspecial: Huset som sponsrades av EU

Grannarna har ruskat på huvudet ibland. Men Marita och Bo Haraldsson har envist fortsatt med upprustning och utbyggnad av den lilla timrade stugan. Nu är Soltorp äntligen klart. Till sin hjälp har de fått 30 procent betalt av EU - mot att de hyr ut den.

Annons
Stugan, som heter Soltorp, ligger några hundra meter från gårdens huvudbyggnad där Bo och Marita Haraldsson bor. De har provbott stugan för att känna efter vad som saknas och vad som ger trivsel.

Marita och Bosse Haraldsson bor på hans föräldragård i Rynninge, en liten by någon mil öster om Frövi. På gården finns fyra boningshus och några uthus av mindre och större format. Några hundra meter från huset där Haraldssons själva bor ligger det lilla Soltorp,

– Ingen har bott där sedan 1955. Då lastade skomakaren sina ägodelar och alla barn på en vagn som hakades på bakom traktorn och drog till Ervalla, två mil bort, berättar Bosse som själv bara var två år då.

Sedan dess har inget gjorts åt huset förrän 2009 då Bosse och Marita tog dit hantverkare och den varsamma renoveringen påbörjades. Det har inte handlat om att återställa till ursprungligt skick, snarare att bevara så mycket som möjligt och samtidigt göra det till ett bekvämt sommarboende.

Soltorp är en timrad stuga som någon gång klätts med stående träpanel. Den plockades nu ner från baksidan och en del av den väggen sågades bort för att kunna bygga till våtrum och ett extra sovrum.

Utbyggnaden är inte timrad, men klädd med likadan panel. För att även grunden ska smälta in pratade Bosse med grannar i byn och fick hämta grundstenar som legat kvar här och där efter gamla rivna hus.

– Det är flera som tyckt att det här är korkat. De har skojat och tipsat om att det finns nya byggsatser för 470000 som lätt kan ställa upp bredvid i stället. Dubbelt så stort hus för hälften så mycket pengar. Men något sådant är verkligen helt ointressant.

Innan Marita och Bosse satte fart lånade de böcker om torp och varsam renovering och läste på. Ställen som säljer gamla byggdetaljer har också varit till stor hjälp.

Den här typen av hus byggdes utifrån stockarnas längd och är därför 5x8 meter. Utbyggnaden bakåt fick bli 5x5 meter, men bara i ett plan. Där gjordes även lite bättre takhöjd, 2,2 meter.

Brädorna i taket på utbyggnaden är vitmålade och lite olika breda, golvbrädorna är betsade i en brun ton som ligger så nära det gamla golvet som möjligt. På väggarna hänger inramade gamla foton från Sverkesta skola som hjälper tanken att knyta an bakåt i tiden.

I badrummet är det delvis målad träpanel och i övrigt liggande vitt kakel med fasade kanter. Handdukshyllan har krokar av tvinnad tråd och strömbrytare och eluttag är högt placerade. På golvet ligger små klinkerplattor med värmeslingor under.

– Även om det inte alls fanns badrum här förr, så ville vi göra det med en gammeldags känsla, säger Marita.

I den gamla delen har köket fått ett ansiktslyft genom att få tillbaka sina ursprungliga ljusa färger. Dem hittade Marita när hon skrapade tak och väggar. Att passa in nya köksskåp var inte helt enkelt eftersom taket går i vågor.

– Använda vattenpass går ju bara till en viss gräns, konstaterar Bosse.

Före detta kammaren är nu inredd som allrum och där finns en inbyggd bergslagskamin som håller värmen länge, länge.

På några ställen har timmerstockarna fått vara synliga nu. De har en del att berätta. Bland annat har en stock, som finns i ytterväggen mot baksidan, tydligen varit med om ett tidigare liv inomhus. Det syns på att den är full av små hack, vilket är spår efter lerklining, ett gammalt sätt att jämna ut väggarna för att kunna tapetsera på dem. Nu är det frilagda timret och alla snickerier målade. Utom trappan.

– Det var en rak trappa som gick nästan lodrätt upp – kändes det som. Ett snickeri fick tillverka en ny. Men det är inga standardmått på den.

Den gamla bottenvåningen har knappt två meter i takhöjd, och övervåningen har ståhöjd bara i mitten under taknocken. Där uppe är det nu två riktigt mysiga sovrum, med somriga rosentapeter och trasmattor.

Känslan av sommar ligger inte alls långt borta, även om det regnade småspik vid vårt besök.

Den gamla timmerstugan har någon gång under årens lopp klätts med panel. Ockrafärgen runt fönstren kommer kanske att målas även på ytterdörren.
Det är lite pyssel med lösa innanfönster. Under vintern är de förseglade med fönstertejp, och isolerade med vadd på gammalt vis.
Stugan, som heter Soltorp, ligger några hundra meter från gårdens huvudbyggnad där Bo och Marita Haraldsson bor. De har provbott stugan för att känna efter vad som saknas och vad som ger trivsel.
Utbyggnaden vilar på samma typ av grund som den ursprungliga delen. Grannarna har bidragit med grundstenar som blivit liggande kvar efter tidigare byggnader.
En del av stockarna i den gamla ytterväggen har tidigare använts som innervägg. Det syns på huggmärkena från lerkliningen.
Efter. Det visade sig att köket varit målat i milda gröna och gula toner. Så fick det bli nu igen.
Skorstenen har restaurerats så både vedspisen och väggugnen går att använda.
Allrummet på bottenvåningen har fått nya, somriga tapeter och den gamla svagt gröna takfärgen skrapades fram. Möblerna och trasmattorna är hämtade från förr.
Det är inte så svårt att hitta nytillverkade eltillbehör i gammal stil. Här en tvinnad textilklädd sladd till taklampan.
Tillbyggnaden i ett plan är 5x5 meter och inrymmer ny entré, ett sovrum och ett modernt badrum. Den gamla ytterväggen syns till höger i bilden.
Ett modernt badrum är skönt att ha på semestern. Kakel och interiör är valt med omsorg för att ändå inte förstöra känslan av ”gammal stuga på landet”.
Efter. Övervåningen har förut bara använts som förrådsvind. Där finns nu två sovrum.
Det är riktigt lågt i tak på övervåningen. Den här dörren, som satt på bottenvåningen, har sågats av både på höjden och i ett hörn. Den utanpåliggande låskistan sparades förstås.
Före. På vinden fanns förut ingenting. Nu har taket isolerats från insidan.
Före. Hela köket var vitmålat innan paret Haraldsson började skrapa.

Okänt byggår

Ägare: Bo och Marita Haraldsson.

Beläget: Öster om Frövi i Rynninge mellan Ringaby och Oppboga.

Byggår: Ingen som vet, men finns på kartor frånbörjan av 1800-talet och på skorstenen stod 1890.

Boyta: Cirka 90 kvadratmeter inklusive utbyggnad och övervåning, med ståhöjd endast under nocken.

Uppvärmning: Direktverkande el plus luftvärmepump. Bergslagskamin och vedspis när det är bebott.

Mer läsning

Annons