Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bildspecial: Lena vågar i hemmet

Lena Berglund är undersköterskan som älskar att tapetsera. Och måla.
Därför har i stort sett alla väggar i hennes hus bytt utseende under årens lopp.

Annons
I hallen har Lena gjort ett arrangemang som innehåller små detaljer med rött - en favoritfärg. Bordet kommer från sommarstugan Lena och hennes man köpte innan de ens flyttat ihop.

– Jag tycker att alla skulle våga pröva. Det är inte så farligt om man misslyckas, säger Lena som har sitt eget sätt att behandla tapeter.

Familjen Berglunds kök och vardagsrum har nyss bytt utseende. Matgruppen i ek har bytts ut mot en vit och bakom den har Lena satt upp en mörkbrun fondtapet.

– Jag gillar kombinationen vitt, brunt och rött, förklarar Lena.

Något litet rött vill hon ha i sitt hus året om. Fast på våren kan hon tänka sig att byta ut en del av det röda mot rosa i olika nyanser. Därför står det rosa ljus lite här och var i villan i Löre strax utanför Glanshammar.

– Vi flyttade hit 1997 från en lägenhet på norr i Örebro. Och vi stortrivs. Jag vill bo här alltid, säger Lena.

Efter att ha bott in sig i tre år bestämde familjen sig för att satsa på ett nytt, gediget kök. Det blev ett Myresjökök i antikbehandlad ek.

– Jag tycker väldigt mycket om mörk ek, konstaterar Lena och ser sig omkring i sitt trivsamma kök.

Huset är ett vinkelhus och köket och matrummet/vardagsrummen går i ett. Från köksön kan man se den stora täljstensspisen som varit flitigt använd i vinter.

– När människor kommer och hälsar på hamnar de antingen framför brasan eller här vid köksön. Det är bara så, konstaterar Lena.

Varifrån får hon då sina många omgörningsidéer?

– Från tv-program och från böcker och tidningar.

Favoritprogram?

– Jag älskar Ernst. Han är min favoritinredare. Jag gillar nästan allt han gör.

Själv gillar Lena att experimentera.

– Ibland blir det bra, ibland mindre bra. Men jag är inte pedant så för mig är det okej om saker inte blir jätteperfekta.

Ett av Lenas senaste experiment står på matbordet. Det är ett blomsterarrangemang som är gjort i en gammal salladsskål som hon limmat ovanpå en glasvas.

– Jag såg något liknande i en affär och åkte hem och letade i skåpen efter något jag kunde använda och köpte superlim för att få ihop det.

Köket är alltså Lena nöjd med och numera också sovrummet. Där har hon tagit bort garderoberna och i stället gjort en walk-in-closet av ett av de utflugna barnens rum.

Mycket nöjd är hon också med täljstensspisen som väger 2,2 ton och som värmer 100 kvadrat. Ovanpå eldstaden finns en bakugn.

– Jag bakar både bröd och pajer i den. Och har även gjort julskinkan i den!

Dottern Josefines rum är också rätt så nyligen omgjort. Det har fått en fondvägg som är gjord på Lenas eget vis.

– Ja, jag brukar inte tapetsera hela väggen utan lämna en bit på varje sida. Och jag brukar också klippa ut något ur tapeten och klistra upp som en extra knorr. I Josefines rum har jag också målat taklisterna i en avvikande färg – engelskt rött.

Beskriv din stil!

– Jag tycker om att blanda gammalt och nytt. Jag tycker om saker som har en historia, som farmors byrå. Och staffliet som farit runt i Europa med en konstnär jag känner.

– Och så tycker jag om hjärtan som form. Det kan man se lite här och var.

Vad blir ditt nästa inredningsprojekt?

– Att göra i ordning tvättstugan. Jag skulle vilja riva ut allt och göra nytt golv med klinkers och golvvärmen och sätta in nya, ljusa skåp.

Ett hemmabygge. Det här blomsterarrangemanget fick Lena idén till i en affär, åkte hem och tillverkade det av en salladsskål och blomvas.
En favoritplats. Den stora täljstensspisen kan också användas till bakning och matlagning. Eller att bara sitta och mysa vid.
Lena älskar sitt kök i antikbehandlad ek. Hit dras också ofta gäster som är på besök.
I fågelburen i köksfönstret gör Lena olika arrangemang efter årstid. Här brinner ofta ett ljus på kvällarna. Buren är inköpt på en av hennes favoritaffärer, Smultrongården i Dylta.
Tapetsering à la Lena. Tapeten täcker inte hela väggen utan här finns plats för en urklippt tapetblomma. Och listen ger rummet en extra twist.
Nyaste tapeten finns i matrummet. Den går i brunt, en av Lenas favoritfärger.

Mer läsning

Annons