Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bildspecial: Timrat drömhus

Förra hösten var timmerhuset ett tjockt skal. Nu är det ett mysigt hem för Kjell-Åke och Britt-Marie Edenvik. En dröm som gått i uppfyllelse.

Annons
På övervåningen syns ryggåsstugans stora, genomgående stockar tydligt. Det gäller att ducka då man ska ha något invid väggen. Här uppe finns också två gästrum.

I en skogsbacke ovanför sjön Usken ligger ett omålat timmerhus. Byggt av Bror, inrett av Roland och hans mannar, bebott av Britt-Marie och Kjell.

NA Bostad besökte detta timmerhus förra hösten då det bestod av ett antal stockvarv vid en annan bergslagssjö. Nu är vi tillbaka för att se hur huset ser ut när det hamnat på rätt plats och blivit inrett.

– Vi är jättenöjda med allting, förklarar Britt-Marie redan i ytterdörren.

Huggstopp under sträng vinterAllting i hela byggprocessen har gått precis som paret Edenvik önskade – inte helt vanligt. Visst har det blivit vissa förändringar jämfört med den ursprungliga byggplanen, bland annat beroende på väder och vind. Men ingenting har blivit sämre.

– Jag kom inte ut i skogen för att hugga egna stockar förrförra vintern eftersom den var så sträng så jag fick köpa stockar från Värmland, berättar timmermannen Bror Olsson som mött upp för att inspektera sitt verk.

– Och så kom vintern och snön mycket tidigare än beräknat. De sista stockvarven lade jag i nio minusgrader. När vi skulle plocka ner huset för att frakta det till Siggeboda hade många stockar frusit ihop och vi fick bryta isär dem.

Kö till husen

Själva byggandet av timmerhuset inledde Bror efter förra sommaren. Men beställningen lade Edenviks för tre år sedan. Bror har nämligen kö till sina, som han själv ser det, oslagbart klimatvänliga hus.

– Vi hade en bekant med ett timmerhus som vi tyckte mycket om. Inte en stock är den andra lik och byggprocessen och atmosfären i huset är helt unik. Innan vi bestämde oss tittade vi på några hus som Bror byggt och blev helt övertygade om det här var det hus vi skulle ha när vi skulle bygga nytt på landet, berättar Britt-Marie.

Stommen plockades nerAtt tomten, eller tomterna, ovanför Usken var till salu hade goda vänner som bor i närheten tipsat om. Britt-Marie och Kjell-Åke har också vistats mycket hos vänner i trakten och trivs bra i Bergslagen.

I december 2010 var timmerstommen klar och plockades ner för att fraktas till Siggeboda där den skulle byggas upp igen. I december började också snickare och andra hantverkare med att inreda huset.

– Först skyndade vi oss att lägga taket. Vi fick ändå sätta in byggfläktar för det hann komma snö och is på bottenplattan, minns Roland Axelsson från Nora som höll i arbetet med huset tills det stod klart.

– Cirka 1400 timmar har mina snickare lagt ner i huset.

Räcke saknades

Britt-Marie och Kjell-Åke är mycket nöjda med samarbetet med snickarna. Tillsammans har de löst problem som uppstått. Exempelvis att det fattades ett räcke på övervåningen. Eller vilken takbeläggning som skulle passa bäst på lilla verandan som utgör farstu. Paret har själva varit byggherrar för husbygget. En arkitekt stod som kvalitetsansvarig men sedan skötte Edenviks själva alla kontakter med myndigheter av olika slag. De har röjt på tomten, sett till att en väg byggts fram till huset, att en brunn blev borrad och mycket annat.

– Det har varit lärorikt, säger de två lärarna.

Huset sjunker rejält

Att snickra inredningen i ett timmerhus är inte helt lätt. Här gäller andra regler än för vanliga hus.

– Hela huset sjunker 12-14 centimeter de första åren. Det betyder att man inte kan skruva fast fönstren i stockarna utan måste lämna ett mellanrum på cirka tio centimeter ovanför varje fönster under fodren. Badrumsväggarna ligger utanpå timret för när man sätter kakel kan man förstås inte göra det på väggar som rör sig. Och köksskåpen kan heller inte skruvas fast i timmerväggarna, förklarar Roland Axelsson.

Isolering avråds

Lösningen i det sistnämnda fallet blev att bygga en reglad innervägg att skruva skåpen i. I kökshörnan syns alltså inte de vackra stockarna. Det gör de heller inte i sovrummet som ligger åt norr och som isolerats.

Annars avråder Bror sina timmerhuskunder från att isolera husen på insidan.

– Timmerhus har väggar som andas. Det ska man inte förstöra. Dessa hus fungerar så att när det är varmt på sommaren suger stockarna upp värmen så att innetemperaturen blir sval och skön. Och på vintern avger de värme då man eldat.

"Oslagbar boendemiljö"

Britt-Marie och Kjell-Åke nickar instämmande. Huset har varit svalt och behagligt under sommarens hetaste veckor. Och när de eldade tidigt i våras i täljstenskaminen höll sig värmen i 13 timmar.

– Det här är en oslagbar boendemiljö, tycker de.

Paret Edenvik flyttade in 19 april, drygt en månad efter att de lämnat sitt hus i Örebro. Våren ägnade de bland annat åt att måla inuti huset. Stockarna laserades med en ljus färg, likaså trätaket. Köket är ett Ikea-kök med ekluckor och golven är av ek även de.

Fick ni rum med alla möbler ni hade innan?

– Nej, vi fick göra en rejäl utrensning. Bland annat lämnade vi fem flyttkartonger böcker till Myrorna. Nu har vi alla våra böcker på övervåningen. Det gäller att inte ha för fullt med saker för då syns dels inte de vackra väggarna och huset känns också trängre, tror vi.

Gott om besökare

Många vänner och bekanta har velat titta på det nybyggda timmerhuset under sommaren. Britt-Marie har räknat ut att de haft cirka 75 personer på besök. Ännu är dock inte allt klart på timmerhuset eller tomten. Exempelvis är huset ännu inte målat på utsidan och paret diskuterar med Bror om det är bäst att stryka stockarna med rödfärg för hand eller att sprutmåla dem. En carport ska också byggas med källare och förråd.

– Förråd behöver vi verkligen. Just nu har vi ingenstans att ha exempelvis trädgårdsredskap och verktyg.

Ser fram mot första vintern

Nu när hösten kommer börjar parets nya liv som långpendlare. Båda jobbar som lärare på Karolinska skolan i Örebro och ska åka bil milen in till Nora och sedan buss in till Örebro.

– Men det är det värt. Tänk att komma ut hit och bara insupa ron här på kvällarna, säger Britt-Marie som ser fram emot sin första höst och vinter vid Usken.

Front: Britt-Marie och Kjell-Åke Edenvik har gjort tvärtom mot många i sin ålder - de har inte sålt villan och flyttat till lägenhet utan byggt ett helt nytt hus. Ett timmerhus.
Roland Axelsson och Bror Olsson har hjälpt Britt-Marie och Kjell Edenvik att förvandla timmerhusdrömmen till verklighet.
Sovrummet på nedre botten har fått skivor på väggarna som en extra isolering eftersom detligger i norrläge. Annars är timret synligt nästan överallt inne i huset.
På övervåningen syns ryggåsstugans stora, genomgående stockar tydligt. Det gäller att ducka då man ska ha något invid väggen. Här uppe finns också två gästrum.
En stor altan i sydvästläge har stugan fått under sommaren. Här kan paret Edenvik sitta och se ner över den vackra sjön Usken på andra sidan en väg och några gärden.
Timmerhuset har byggts upp två gånger. Först utanför Nora där stockarna formades och sedan i Siggeboda där huset skulle stå permanent. Märkningen av stockarna inför flytten sitter kvar eftersom huset ännu inte rödfärgats.
Nedervåningen har en öppen planlösning med köksdel, matrum och vardagsrum i ett.
Edenviks har en så kallad naturtomt med blåbärsris och skog. Kanske fäller de mer skog så att sjöutsikten blir bättre?
Elledningarna ligger inte utanpå timret utan är dolda i fiffiga lösningar, här en utökad golvlist.
En omålad kant närmast taklisten beror på att timmerhuset redan sjunkit ihop lite, vilket är helt normalt för den här typen av hus men en faktor att beakta då man inreder det.
Så här såg det ut då Bror Olsson byggde timmerhuset under hösten i fjol. Inte långt efter att denna bild togs kom snön och ställde till det för timmermannen.

Träd från 1800-talet

Huset består av 15 stockvarv och cirka 200 stockar. Stockarna är över hundra år gamla tallar, så kallad senvuxen fura.

Uppvärmningen är vattenburen golvvärme och värmen alstras av en luft-vatten-värmepump med en elpanna som komplement.

En timmerstomme av denna storlek kostar 300 000-400 000 kronor. Till det kommer kostnader för inredning och kringkostnader så att slutnotan slutar på ungefär detsamma som en nybyggd villa med samma boyta.

Boytan är 75 kvadrat på nedervåningen och cirka 50 på övervåningen fördelat på fem rum och kök och ett badrum.

Tomten är på 2 200 kvadrat och köptes av en lantbrukare i närheten. Edenviks har också köpt två intilliggande tomter med tanke på sina barn.

Mer läsning

Annons